Van het sorteren van pakketten tot het rijden van verschillende bezorgroutes in Zeeuws-Vlaanderen: Dethonmedewerkers voelen zich volledig onderdeel van het team van PostNL. Wil van der Schelling – depotmanager van PostNL Goes vertelt over de bijzondere samenwerking met Dethon.

Korte lijnen

“Het is een bewuste keuze van PostNL om onze werkprocessen zo in te richten, dat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk kunnen helpen”, legt Wil uit. “Telkens bij elke opening van ieder sorteercentrum hebben we gekeken hoe we kunnen samenwerken met een sociaal werkbedrijf in Nederland. Zo ook in Zeeland. We werken naar volle tevredenheid samen met de Betho en met Dethon, zowel in het sorteercentrum als voor het bezorgen van pakketten. Er zijn altijd korte lijnen met de leidinggevenden. Dat werkt heel erg prettig.”

Werkgever voor iedereen

“De werkzaamheden die we in de ochtend uitvoeren in het sorteercentrum zijn iets eenvoudiger, dan wanneer we ’s avonds  de pakketten sorteren. Het is destijds een bewuste keuze geweest om dat op te splitsen, zodat we werkzaamheden konden creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. PostNL is een organisatie die midden in de maatschappij staat. We bezorgen post en pakketjes voor iedereen in Nederland, juist daarom is het mooi dat we ook een werkgever kunnen zijn voor iedereen.”

Vijver

“Toen we begonnen met het werken met deze specifieke doelgroep, was er nog niet zoveel krapte op de arbeidsmarkt als nu het geval is. Maar we zien wel dat het in ons voordeel werkt. We hebben nu een grotere ‘personeelsvijver’ om in te vissen. Dat was destijds niet de insteek, maar het is een mooie meevaller.”

Wederzijdse trots

“Ik ben tot nu toe altijd positief verrast door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt Wil. “Het is leuk om met deze doelgroep te werken. Alsof mensen met een beperking net even een stapje extra zetten: ze zijn super betrouwbaar, extra gemotiveerd en harde werkers. De medewerkers van de sociale werkbedrijven zijn zelf ook heel enthousiast om voor PostNL te werken. Zij zijn er over het algemeen trots op, dat ze in een regulier werkproces mogen meedraaien. Dat gevoel is wederzijds. Want ook wij als PostNL zijn er trots op dat we een werkgever mogen zijn voor een diverse groep medewerkers. Eerlijk gezegd zouden meer werkgevers dit moeten doen. Het is echt de moeite waard.”