Jos werkt bij de afdeling bezorgdienst. Hij werkt voor de interne postbezorging van Dethon, maar ook bij de Zeeuwse Bibliotheek is hij een bekend gezicht. “Mijn werk is heel afwisselend, dat maakt het zo leuk."

Rekening houden met gezondheid

Sinds 2006 is Jos bij de bezorgdienst aan de slag. “Vroeger reed ik mee met de bezorgroutes van PostNL, maar dat gaat niet meer vanwege gezondheidsklachten. Daar houden de leidinggevenden rekening mee. Daarom doe ik nu minder zwaar werk. Dat is fijn.”

Invaller voor de bibliotheek-route

Dethon rijdt vijf dagen in de week een route voor de Zeeuwse Bibliotheek: tussen de hoofdvestiging Middelburg en de bibliotheken in Zeeuws-Vlaanderen. Er zijn vijftien Zeeuws-Vlaamse vestigingen en de opdrachtgever bepaalt naar welke bibliotheek er moet worden gereden. Jos rijdt ook voor de Zeeuwse bibliotheek: “We zijn met drie collega’s voor de bibliotheken. We wisselen elkaar af. Meestal rijdt een andere collega deze route, maar als hij vakantie heeft of ziek is… dan val ik voor hem in. Als wij er allebei niet zijn, dan is er voor mij nog een derde vervanger.”

"Dankzij Dethon kan iedereen alle boeken lezen die hij of zij wil. Het is fijn dat er vijf dagen in de week wordt gereden door Dethon, zo hoeft iemand niet lang te wachten."

iemand van de Zeeuwse Bibliotheek (verzonnen)

Elke dag is anders; dat maakt het werk zo leuk

Waarom rijdt Dethon vijf dagen per week voor de bibliotheek? Dat heeft te maken met het uitleensysteem. Is een bepaald boek niet in de collectie van een bibliotheek te vinden? Dan kan het boek geleend worden van een andere vestiging in Zeeland. Deze ‘gereserveerde boeken’ worden verzameld in Middelburg en Dethon brengt die naar de bibliotheken in Zeeuws-Vlaanderen. “Als eerste haal ik in Terneuzen alle ingeleverde boeken op voor Middelburg. Dan rij ik naar Middelburg en daar haal ik de nieuwe boeken op voor Zeeuws-Vlaanderen. De ene keer rijd ik vanuit de tunnel naar Sluis en de andere keer naar Koewacht. Soms nemen we ook boeken mee voor scholen. Dat maakt het werk voor de bibliotheek extra leuk; de route is altijd anders.”

Jos is van alle markten thuis

Jos doet veel verschillende werkzaamheden en is heel flexibel; “Ik doe de interne postbezorging van Dethon en ik breng collega’s naar hun werkplek. Als de bestelbussen onderhoud nodig hebben, dan breng ik die naar de garage. Ook zorg ik ervoor dat de bussen van collega’s getankt worden. Wanneer het heel druk is op een bezorgroute, dan help ik daar. Wat ik heel leuk vind: aan het eind van de dag help ik met het lossen van alle niet-bezorgde pakketten. Die breng ik vervolgens terug naar het sorteercentrum in Goes.”

Feitjes over de opdracht voor de Zeeuwse Bibliotheken

Hoe vaak rijdt Dethon voor de Zeeuwse Bibliotheek?

Wij rijden vijf dagen in de week voor de Zeeuwse Bibliotheek, volgens een route die door de opdrachtgever is vastgesteld. Dethon rijdt alleen tussen hoofdvestiging Middelburg en de bibliotheken in Zeeuws-Vlaanderen.

Waar zijn de vestigingen van de bibliotheken in Zeeuws-Vlaanderen?

De Zeeuwse Bibliotheek heeft in totaal vijftien vestigingen in Zeeuws-Vlaanderen. Op alfabetische volgorde: Axel, Biervliet, Breskens, Hoek, Hulst, Kloosterzande, Koewacht, Oostburg, Philippine, Sas van Gent, Sluis, Sluiskil, Terneuzen, Vogelwaarde en Zaamslag.

Bevoorraadt Dethon ook de bibliobussen?

Nee, dit verloopt via een andere logistieke route.