Pieter start in 2019 bij Dethon bezorgdienst als stagiair. Dit is geregeld door de school waar hij op dat moment speciaal onderwijs volgt. De stage bevalt zo goed, dat hij daarna een contract bij Dethon krijgt. “Het bezorgen van pakketten is ontzettend leuk werk; mensen zijn blij dat je hun pakket komt brengen.”

Fotografisch geheugen

Pieter heeft een fotografisch geheugen: “Dat vond ik vroeger wel eens lastig, dat ik mezelf altijd alles kan herinner uit het verleden. Maar voor mijn werk als bijrijder blijkt het een ideale eigenschap; ik kan supersnel de routes onthouden.”

'Tomtom'

Dat begint al ’s ochtends vroeg in het sorteercentrum in Goes, waar de de bus met pakketten wordt geladen. “We leggen de pakketten op een logische volgorde van onze bezorgroute. Ideaal dus, dat ik die route uit mijn hoofd ken. Het is vooral handig wanneer de chauffeur nieuw is op een bepaalde bezorgroute of als er wegwerkzaamheden zijn. Want ik weet altijd de weg. De ‘tomtom’ is mijn bijnaam”, lacht Pieter.

Minder stressvol

De bijrijder zorgt ervoor dat de werkdruk minder hoog is voor medewerkers. Chauffeurs ervaren daardoor minder stress als er veel pakketten bezorgd moeten worden. “Als iemand op zijn gezondheid moet letten, dan help ik die collega graag. Ik loop dan wat meer met de pakketten en de chauffeur sorteert dan ondertussen de pakjes de bus. Ik rijd op verschillende routes mee. Het is leuk dat ik zo steeds nieuwe bezorgroutes en nieuwe collega’s leer kennen.”

"De mensen thuis zijn meestal blij, dat je hun pakket komt brengen. We krijgen regelmatig complimenten, dat we netjes op tijd zijn."

Pieter Koster

Brede glimlach

“Het team van de bezorgdienst is erg gezellig. Ik kom met een lach naar mijn werk en ga weer met een lach naar huis”, vertelt Pieter. “Dat komt ook doordat de mensen thuis meestal blij zijn dat je hun pakket komt brengen. We krijgen regelmatig complimenten, dat we netjes op tijd zijn of dat ze heel tevreden zijn. Ik ben graag behulpzaam naar anderen. Bijvoorbeeld voor oudere mensen wil ik best het pakket wel even binnen zetten.”

Trots

Voor Pieter persoonlijk betekent zijn werk bij de bezorgdienst heel veel. “Als ik één week vakantie heb, dan mis ik mijn werk al. Het werken maakt mij trots en geeft mij het gevoel dat ik erbij hoor. Het was voor mij een grote stap om bij Dethon te werken: ik woon nog thuis en ook zij merken dat er iets veranderd is. Door te werken word je meer verantwoordelijk. Ik hou van deze uitdaging, ik wil steeds de grenzen opzoeken van wat ik wel kan. Daarin blijf ik zoeken naar de juist balans. Het is fijn dat de leidinggevenden daar ook bij helpen.”