Ray begon als pakketbezorger en is nu planner van de bezorgroutes die Dethon rijdt voor PostNL. "Ik weet daardoor precies wat het werk inhoudt en kan collega's daardoor op een positieve manier aansturen."

Een motiverende leidinggevende is goud waard

Hij begon zijn carrière bij PostNL, met het bezorgen van brieven. Gewoon op zijn fiets. Totdat iemand van de pakketbezorging hem zei dat Dethon bezorgdienst ook mensen zocht. “Ik solliciteerde meteen; met een busje rijden leek me leuker dan fietsen”, lacht Ray Niles. Bijna tien jaar later geeft hij als voorman leiding op de planbalie van Dethon.

De planning is altijd in beweging

“Toen ik startte bij Dethon bezorgdienst was het anders dan nu. We zaten op een andere locatie. We sorteerden zelf de pakketten van PostNL voor Zeeuws-Vlaanderen in een grote hal en we reden meer routes dan nu. PostNL sorteert nu op één locatie alle pakketten voor heel Zeeland. Alles wordt daar al op routes gesorteerd en klaargezet. Wij horen per dag hoeveel vierkante meters pakketten er klaar staat in Goes. Wij hebben eigen routes die we dagelijks rijden. Vervolgens plannen wij de bussen & medewerkers in om alles in Goes op te halen en in Zeeuws-Vlaanderen te bezorgen. De planning is continue in beweging: geen dag is het zelfde.”

Kansen om te groeien

“Zelf heeft Ray wat minder beweging nu hij planner is. Als pakketbezorger ben je lekker fysiek bezig. Je legt stiekem heel wat kilometers af, dat mis ik soms wel. Doordat ik eerst als chauffeur heb gewerkt, weet ik precies wat het werk van pakketbezorger inhoudt. Het helpt om de collega’s op een positieve manier aan te sturen. Ik ben heel dankbaar dat ik deze kans heb gekregen om door te groeien.”

Wie durft er diep te duiken?

Als voorman stimuleert Ray anderen om te groeien in hun werk. Het motiveren en coachen zit van nature in hem. “Ik ben positief ingesteld. Het is leuk om dat op anderen over te brengen en het beste in iemand naar boven te halen. Zo mooi, wanneer je iemand ziet groeien in zelfvertrouwen. Toen ik zo’n 20 jaar oud was, werkte ik op een duikschool. Het leukste was als beginners de eerste dag niet te diep durfden te duiken, maar dat zij daarna de grenzen verlegden. Uiteindelijk gingen ze dieper, haalden ze een duikbrevet… en soms startten ze dan ook nog aan een vervolgcursus. Prachtig! Ik wens de collega’s ook toe dat ze diep durven duiken. Dat ze het zelfvertrouwen krijgen om door te zetten en het maximale uit zichzelf te halen.”

Blijven werken aan verandering

“Werken bij Dethon bezorgdienst is voor veel medewerkers een belangrijke stap in hun leven. Soms zelfs een nieuwe start. Niet iedereen is meteen enthousiast op de eerste werkdag. Maar ik geef hen een duwtje in de rug om door te zetten. Dat blijf ik volhouden; ik blijf steeds kleine positieve duwtjes geven. Na een tijdje zie ik dan ineens een verandering en dan gaat het de positieve kant op. Daar doen we het voor.”