“Mijn familie komt al jaren in Zeeland. Zeeland was en is altijd de stabiele factor in ons leven. Eerst voor mijn grootouders, toen voor mijn ouders en nu voor mij en mijn gezin. We hebben een huisje in Retranchement. En de buurman daar, dat is Michel*. Zo kwam ik in contact met Dethon.”

Samen met Femke staat Annefleur, woonachtig in Naarden, aan de basis van Toverlux. Toverlux ontwikkelt onder andere tijdloze lampen die prenten, inmiddels wereldwijd, tot leven brengen. In de van fijn houtwerk gemaakte lamp kunnen prentkaarten geschoven worden, deze lichten sprookjesachtig op zodra de lamp brandt. De prenten zijn gemaakt door het collectief aan illustratoren waarmee Toverlux samenwerkt. Geen digitaal werk, enkel ambacht.

Annefleur vertelt: “Het idee is dat je één keer een lamp koopt en zelf, in de loop der jaren, een collectie prenten spaart. Voor elke bijzondere gelegenheid kun je een prentkaart aanschaffen: een kerstcadeau, behaald zwemdiploma, geboorte of verjaardag. De lamp groeit op die manier mee met elke fase en wordt inmiddels zelfs als erfstuk doorgegeven. De lamp past zich ook aan aan interieur. Al met al een heel duurzaam concept dus.”

“Onze lampen zien we veel terug bij gezinnen, kinderdagverblijven en scholen. Onze klanten hebben vaak affiniteit met duurzaam leven. Ze leven bewust en waarderen handwerk. Door het gebruik van de lamp volg je gemakkelijk de seizoenen en jaarfeesten. Toverlux nodigt je uit te vertragen, connectie te zoeken en aandacht te schenken aan dat waar het echt om draait: familie.”

“Als kind keek ik vol bewondering naar de beschildering op de watertoren van Oostburg. Dethon Oostburg ligt aan de voet van die watertoren. Toen ik bij Dethon binnenstapte was het een soort van liefde op het eerste gezicht. Ik kreeg direct een professionele indruk van Dethon: alles was zo goed geregeld, de sfeer was goed, het machinepark mooi en er was veel capaciteit. De mannen (lees operationeel leidinggevenden) zorgen ervoor dat je product de aandacht en zorg krijgt die het verdient. Dethon neemt ontzettend veel uit handen voor ons: ze kopen materiaal in, produceren, verpakken en maken het product gereed voor verzending. Over alles wordt meegedacht, er is veel expertise aanwezig op vele vlakken. Ik kreeg zelfs de tip dat hout ontgast moet zijn voordat het naar Australië kan, iets waar ik zelf nooit aan gedacht zou hebben. En dat alles voor een prijs die wij kunnen betalen. Ik kan het iedereen warm aanbevelen!”

*Michel van de Plasse is operationeel leidinggevende van de Dethon metaalafdeling in Hulst.