Op de afdeling metaal produceren we onderdelen voor de industrie, zoals voor de gevelbouw. Eén van onze opdrachtgevers is De Groot en Visser uit Gorinchem. Waarom kiezen zij voor Dethon als productiepartner?

“Dethon is al jarenlang een samenwerkingspartner”, vertelt manager Martin van de Ketterij. “Dit gaat al zo’n 25 jaar terug, toen werkte ik nog bij een ander bedrijf. Ik werk nu drie jaar voor De Groot & Visser en heb beide partijen bij elkaar gebracht. Gewoon omdat ik erg tevreden ben over Dethon: er zijn korte lijnen en ze doen wat ze beloven. De kwaliteit van de productie is goed en er wordt altijd praktisch met onze vragen mee gedacht. Dat is prettig. Een groot pluspunt vind ik de logistieke afhandeling, die is echt uitstekend.”

Logistiek sterk

“Logistiek is Dethon heel erg sterk. Alle verschillende onderdelen worden verpakt volgens onze specificaties. Labels, pakbonnen, facturen…het klopt allemaal. Het klinkt misschien als heel normaal. Maar ‘dat alles klopt’, dat zie je niet bij alle productiebedrijven terug.”

“Juist die secure logistieke afhandeling, is voor ons ontzettend belangrijk. Bijvoorbeeld wanneer Dethon metaalonderdelen heeft geproduceerd voor een woontoren van honderd verdiepingen. Op elke doos staat dan exact vermeld voor welke verdieping en welke sectie bepaalde onderdelen zijn. Doordat wij alles tot in detail voorbereiden en het werk secuur vervolgens nauwkeurig wordt uitgevoerd, hoeven we tijdens het bouwproces niet te zoeken naar onderdelen. Zo’n efficiënt werkproces, dat is echt goud waard.”

Maatschappelijk verantwoord

“De grote bouwondernemingen doen tijdens de aanbesteding vaak vooraf onderzoek naar de manier waarop wij zaken doen. Werken we verantwoord op gebied van arbo, veiligheid en milieu? Hoe scoren we op onderdelen als duurzaamheid, energiezuinige aanpak en circulair bouwen? Er wordt dan ook gekeken naar maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dan is werken met Dethon een pluspunt. Daarnaast werken we graag met Dethon vanwege de zakelijke werkwijze. Daarin is Dethon echt uniek in de branche van sociale werkbedrijven.”

Denken in oplossingen

“Het denken in oplossingen en het snel schakelen is voor ons als opdrachtgever heel erg belangrijk. Het zakelijk denken zit sterk verweven in het DNA van Dethon. Waarom zou je medewerkers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt niet mee kunnen draaien in zakelijk uitdagende projecten? Dethon laat zien dat dit kan. Doordat de werkprocessen op de metaalproductie goed en zakelijk zijn georganiseerd vanuit het bedrijfsbureau, is het dagelijks werk voor de medewerkers op de werkvloer extra leuk en afwisselend.”

Houten panelen voor De Bunkertoren

Eén van die uitdagende opdrachten waar de metaalafdeling (in de periode van het interview) aan werkt, is de Bunkertoren in Eindhoven. Een appartementencomplex van 32 verdiepingen, met riante appartementen, een grand café en kantoorruimtes. (Zie bovenstaande afbeelding.) Martin: “De architect heeft gekozen om de gevel te voorzien van houten panelen (zie afbeelding onder). Het hout geeft de woontoren een mooie robuuste uitstraling.” Dethon produceert hiervoor zo’n 700 panelen. Het paneel is opgebouwd uit een frame van metaal, wat wordt voorzien van hout en worden uitgevoerd in 35 verschillende typen. Alles wordt door Dethon gemaakt: de afdelingen metaal en interieurbouw werken hierbij nauw samen.

Trots

“Dat Dethon bijdraagt aan zulke bijzonder grote bouwprojecten, dat weten veel mensen niet”, vervolgt Martin. “De Bunkertoren is slechts één voorbeeld hiervan. Zij produceerden ook metaalonderdelen voor de Groot en Visser voor de projecten: Haut Amsterdam (foto rechts) en Projekt de Puls  in Amsterdam (foto onder). De medewerkers van de metaalafdeling zijn merkbaar trots dat ze hieraan mogen bijdragen.”

Dichtbij en persoonlijk

“Als ik in de buurt van Hulst ben, ga ik graag even langs. We worden altijd heel hartelijk ontvangen. Niet alleen door de leidinggevenden, maar juist ook door de medewerkers. Want ik loop dan ook altijd even een rondje over de werkvloer. Stel je voor dat we de productie zouden uitbesteden aan een bedrijf in Polen, dan ga je spring je niet ‘even binnen’. Ik zie het als een voordeel dat Dethon dichtbij is. Het persoonlijke contact geeft voor ons een extra dimensie aan de samenwerking.”

Bronvermeldingen afbeeldingen:

  • afbeelding 1, 7: Project De Puls, DELVA Landscape Architecture
  • afbeelding 2 t/m 5: De Bunkertoren Eindhoven, Delva architecten.
  • afbeelding 6: HAUT Amsterdam, www.hautamsterdam.nl

Neem zeker een kijkje op de website van De Groot en Visser, via onderstaande link.