Jaspert groeit thuis op tussen de paarden, maar ook op het werk is hij met paarden bezig. Bij Dethon op de afdeling interieurbouw. Die paardjes op het werk zijn wel heel erg braaf; het zijn namelijk prachtige houten hobbelpaardjes!

Jaspert kreeg toen hij twee jaar oud was een ongeluk. “In het begin dachten de artsen dat ik nooit meer zou kunnen lopen of praten. Gelukkig is dat niet zo! Ik heb een reguliere basisschool gevolgd en daarna een reguliere middelbare school afgemaakt. Maar we wisten wel dat een reguliere baan lastig zou worden, vanwege mijn beperking. Daarom ben ik in 2005 bij Dethon begonnen, eerst als stage en daarna in loondienst. Dat bevalt me nog steeds goed.”

Rekening houden met

Tijdens de praktijklessen op school maakt Jaspert kennis met het werken met machines voor hout- en metaalbewerking. “Het was daardoor heel logisch dat ik op de afdeling interieurbouw aan de slag ging. Met bepaalde machines mag ik niet werken, vanwege de beperking aan mijn linkse oog. Ik noem dat maar even ‘een dode hoek’ in mijn zicht. Maar daar wordt uiteraard rekening mee gehouden op het werk.”

Houtbewerking als hobby

Ook thuis maakt hij thuis producten van hout. “Vogelhuisjes, een geschenkbox voor drankflessen. Deze zelfgemaakte producten verkocht ik vroeger op rommelmarkten en braderieën. Op dit moment maken we ook vogelhuisjes voor het Zeeuwse Landschap, dus dat is voor mij een bekende klus.”

Petit Puk

Werken op de houtafdeling is werk met veel variatie. “Ik hou van die afwisseling. Het leukste vind ik het maken van de hobbelpaarden voor Petit Puk”, vertelt Jaspert. Deze worden helemaal handmatig gemaakt. “Het hout voor de leuning en de onderkant van het hobbelpaardje verlijmen en buigen wij zelf in de juiste ronding. De zitting en de kop worden gefreesd op de CNC-machine en met een kolomboor worden de gaten geboord.” Tot slot wordt het paardje bewerkt tot een perfect eindproduct en dan zetten we het helemaal in elkaar. Daarna worden de paardjes gespoten in de juiste kleur.

“Vogelhuisjes, een geschenkbox voor drankflessen. Deze zelfgemaakte producten verkocht ik vroeger op rommelmarkten en braderieën. Op dit moment maken we ook vogelhuisjes voor het Zeeuwse Landschap, dus dat is voor mij een bekende klus.”

- Jaspert

Extra service

“Je kunt ze via de webshop kopen in allerlei kleuren: blank hout, roze, wit, zwart en groen”, vervolgt Jaspert zijn verhaal. “We laten de paardjes spuiten bij een bedrijf hier uit de buurt. Vanuit Dethon worden de paardjes rechtstreeks naar de eindklant verstuurd. We bieden hierin extra service aan de klant”, legt Jaspert uit. “Als iemand wil kunnen ze er ook een klein schapenvachtje bij bestellen. Ik pak het allemaal goed in voor verzending en met het juiste verzendlabel erop en dan gaat het weg met PostNL.”

Grote verbouwing

Dat Jaspert heel erg handig is met hout, dat komt ook goed van pas in zijn vrije tijd. “Sinds 2016 heb ik mijn eigen huis, wat ik helemaal aan het verbouwen ben. Alle muren zijn afgebroken en ik heb alles opnieuw opgebouwd. Ik doe veel zelf. Waar nodig krijg ik ook hulp van mijn vader en familie. Ik vind het heel erg leuk om dit zelf te doen; metselen en stuken… Maar het leukste blijft toch de houtbewerking. Zo heb ik zelf de houten ramen en deuren gemaakt en geplaatst. Ook de binnendeuren maakt hij zelf op de combinatiemachine van thuis. Alles van hout wil ik het liefste zelf maken. Want eerlijk gezegd ben ik daar best wel trots op!”