Sinds 1986 werkt Johny op de metaalafdeling. Het bedienen van de CNC-machnine is zijn specialiteit. "Ik vind mijn werk heel leuk om te doen. Je moet nauwkeurig kunnen werken en je hoofd erbij houden en dan gaat het prima."

Rekenen en meten

Het begon ruim 25 jaar geleden met een stage en sindsdien is Johny niet meer weggegaan op de metaalafdeling in Hulst. “Ik heb in de loop van de jaren veel geleerd. Zo ken ik een heleboel codes van de freesmachine uit het hoofd.” Het instellen van een nieuw programma, dat doet de voorman meestal. “Uiteraard denk ik zelf wel mee. Ik zit veel te rekenen. Vooraf meet ik het materiaal na. Klopt de dikte van het metaal met wat we hebben ingesteld qua grootte en diepte van het gat dat we gaan frezen? Het is dus wel handig dat je een een beetje technisch inzicht hebt”, vindt Johny.

Vaste taken

Op het moment van het interview wordt er op de afdeling gewerkt aan ‘frictieblokken’, een onderdeel van een reinigingsmachine. In totaal werken wel zes verschillende mensen aan dit product, als een soort ‘productietrein’. De ene persoon zaagt de buizen op maat, waarna Johny met de CNC-machine de gaten uitboort op de juiste plaats. “Iedereen heeft zijn vaste werkzaamheden en bij mij is dat de freesmachine”, vertelt Johny. “Of ik ook wel eens andere machines bedien? Nee, eigenlijk vind ik de CNC-machine het leukste om te doen. Als het rustig is aan de CNC-machine, dan ben ik wel eens aan het schuren. Maar dat komt niet vaak voor.”

Gerespecteerd worden

“We werken samen als een team, maar wel met iedereen zijn eigen taken. Bijvoorbeeld het plaatwerk of het lassen, dat zijn echt taken voor andere collega’s. Dat iedereen vast taken heeft, dat is wel overzichtelijk en werkt heel erg fijn”, vindt Johny. “Ik vind mijn werk als machinebediener leuk. Het allerbelangrijkste is dat ik gerespecteerd word voor het werk dat ik doe. En de goede sfeer in het team, dat vind ik ook belangrijk. We hebben een leuke groep en er is veel gezelligheid onderling. Je moet af en toe ook met elkaar kunnen lachen, toch? Dat houdt het plezier erin.”