Op de kunststof afdeling van Dethon productie vind je Hans, de specialist van de CNC-machines. Ruim 32 jaar geleden stroomt hij in bij Dethon vanwege zijn indicatie Wet Sociale Werkvoorziening (WSW). “Bij Dethon werken geeft mij de mogelijkheid om te ontwikkelen. Dat geeft zelfvertrouwen.” vertelt Hans.

Trots

De CNC-machine bedienen is de grote passie van Hans. Met deze machine snijdt hij stukken kunststof op maat. Deze worden door collega’s verwerkt tot eindproducten voor opdrachtgevers. “Ik vind het leuk om onderdeel te zijn van het productieproces. Als ik heb meegewerkt aan een product dat wereldwijd verkocht wordt, voel ik mij trots.”

WSW-indicatie

De WSW-indicatie werd tot 1 januari 2015 gegeven aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt vanwege fysieke, mentale of psychische beperkingen. Deze indicatie maakte het mogelijk om bij een sociaal werkbedrijf aan de slag te gaan. “Nu worden er geen WSW-indicaties meer afgegeven. Maar omdat ik deze op 31 januari 2014 al had, mocht ik hem behouden. Nu vallen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder de Participatiewet”

 

"Ik weet inmiddels bijna alles over deze mooie machine. Maar als ik een vraag heb, kan ik altijd op mijn leidinggevende terugvallen. Dat geeft een veilig gevoel.”

Hans

Ontwikkelen

De ontwikkeling van medewerkers is een belangrijk speerpunt van Dethon. Het zorgt voor meer zelfvertrouwen en doorgroeimogelijkheden op het werk. “In het begin van mijn carrière werkte ik op de afdeling montage en verpakking. Dat bleek voor mij geen passend werk te zijn. Ik wilde mijzelf ontwikkelen. Mijn leidinggevende heeft mij daarom opgeleid tot CNC-machine bediener. Op hem kan ik altijd terugvallen als ik een vraag heb. Dat geeft een veilig gevoel.”

Trots op het werk

Met de CNC-machine worden kunststof producten gefreesd tot de gewenste vorm. Zo’n vorm kan bijvoorbeeld het patroon van een platte kubus hebben. Een belangrijke stap in het productieproces! Want een scheve lijn in het patroon, en de kubus zijden sluiten niet meer aan. “Vooraf programmeert mijn leidinggevende het snijpatroon. Dan weet de machine precies waar hij moet frezen. Aan mij de taak om nieuwe kunststofplaten op de machine te leggen en het werk te controleren. Is het goed gelukt? Dan mag de plaat door naar mijn collega’s van de lijm- en buigafdeling. Daar wordt het verwerkt tot eindproduct voor de opdrachtgever.”

Eigen tempo

“Bij Dethon kan ik op mijn eigen tempo werken. Natuurlijk moet een opdracht soms voor een bepaalde dag af zijn. Maar ik hoef mijzelf nooit voorbij te lopen. Dat geeft een gevoel van rust. Moet een opdracht echt af, dan springt een collega bij om de klus te klaren. Samen zetten we de schouders eronder!”