Stoer werk doen en de handen uit de mouwen steken. Daar komt Ayla maar wat graag haar bed voor uit! Via een groepsdetachering is zij gedetacheerd bij Yara.

Corveewerkzaamheden

“Thuis op de bank zitten geeft alles behalve voldoening. Maar mijn handen vies maken en hard werken, daar word ik blij van!” vertelt Ayla enthousiast. Samen met haar collega’s voert zij corveewerkzaamheden uit in en rond de fabrieken van Yara in Sluiskil. Yara produceert stikstofhoudende kunstmest en industriële chemicaliën, zoals Air1 en NOxCare, maar ook CO2 voor de frisdrankindustrie en bierbrouwerijen.

Werkervaringsplaats

Na langere tijd thuis zitten vond Ayla, via een jobcoach van de gemeente Terneuzen, een Werkervaringsplaats bij Dethon. Tijdens dit traject werkt ze aan haar persoonlijke leerdoelen, namelijk: het opdoen van arbeidsritme en balans tussen werk en privé vinden. “Doordat ik langere tijd thuis heb gezeten was in mijn leven weinig structuur te bekennen. Dat is nu wel anders! Iedere dag op dezelfde tijd beginnen met werken, pauze houden en weer op dezelfde tijd thuiskomen: het geeft ritme en overzicht. Dat werkt positief door in mijn privéleven. Ik heb meer energie over aan het einde van de dag. Daar ben ik blij mee en het thuisfront ook”, vertelt Ayla met een grote glimlach.

Stoer werk

Ayla is de enige vrouw van de groep collega’s bij Yara, maar staat duidelijk haar vrouwtje. Stenen scheppen op ‘de brekerij’ en volle kruiwagens verrijden: ze draait haar hand er niet voor om. Op de brekerij wordt kalksteen gebroken en vermalen tot calciumpoeder. Dit wordt uiteindelijk verwerkt in de kunstmestkorrels van Yara. “Ik ben altijd al een stoere meid geweest. Bomen klimmen en hutten bouwen lag me als kind beter dan met poppen spelen. Dit werk past daarom perfect bij me.” Ook de collega’s van Ayla blijken een perfecte match. “Ik word in de groep opgenomen, als één van hen. Gaat het een keer wat minder goed? Dan praten we daarover. We staan altijd voor elkaar klaar en maken er iedere dag weer een feestje van.”

Benieuwd naar de groepsdetacheringen van Dethon? Lees dan verder via onderstaande link.

“Mijn leidinggevende Jaco is iemand die ik graag in vertrouwen neem. Het is prettig dat er iemand is die oprecht naar mij luistert.”

Ayla - gedetacheerd via groepsdetachering Yara

Samen kom je verder dan alleen

Niet alleen op haar directe collega’s kan ze rekenen. Jaco de Rooij, assistent-uitvoerder en leidinggevende van Ayla, speelt een belangrijke rol bij het behalen van haar leerdoelen. “Jaco is iemand die ik graag in vertrouwen neem. Bijvoorbeeld wanneer ik merk dat de verhouding tussen werk en privé uit balans raakt. We bekijken dan samen waar dat aan ligt en hoe ik het zelf op kan lossen. Het is prettig dat er iemand is die oprecht naar mij luistert. Want samen kom je een stuk verder dan alleen!”

Werkervaringsplaats

Tijdens de Werkervaringsplaats doet iemand werkervaring op, met behoud van uitkering. Het traject heeft tot doel dat iemand vanuit de bijstand kan doorstromen naar een reguliere baan. “Ik weet nog niet precies wat de toekomst mij brengt. Krijg ik een indicatie via het UWV voor beschut werk of kom ik in aanmerking voor een garantiebaan? Dan is het goed mogelijk dat ik bij Dethon in dienst kan komen en dit werk voor Yara mag blijven doen. Krijg ik geen indicatie via het UWV? Dan werk ik straks misschien bij een reguliere werkgever. Wat de toekomst me ook brengt, ik ben er dankzij deze Werkervaringsplaats zeker weten klaar voor!”

Meer informatie

Op de website van Dethon.nl is meer informatie te vinden over de indicatie via het UWV en over de Werkervaringsplaats. Klik op onderstaande linkje voor meer informatie. Deze link opent op een nieuwe pagina.