De ideale kandidaat vinden voor een werkgever? En andersom: de ideale werkgever vinden voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt? Met deze vragen houden de jobhunters van het Werkservicepunt (WSP) Zeeuws-Vlaanderen zich dagelijks bezig.

De werkwijze van het WSP

Het WSP brengt de vacatures van werkgevers en de werkzoekenden bij elkaar. Zij doen dit niet alleen voor de gemeenten Sluis en Terneuzen, maar werken Zeeuws breed met elkaar samen via Aan de slag in Zeeland. Waar het Werkservicepunt (WSP) een baan zoekt voor mensen die langere tijd werkloos zijn, zo gaan onze detacheringsconsulenten op pad voor detacheringsplaatsen voor Dethon collega’s. Logisch dus dat beide organisaties nauw met elkaar samenwerken. Ronald de Back, cöordinator van het Werkservicepunt (WSP) Zeeuws-Vlaanderen vertelt over deze samenwerking.

Samenwerking

“Het WSP heeft ervaring met het plaatsen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt Ronald. “We hebben veel contact met werkgevers in Zeeuws-Vlaanderen en werken nauw samen met de gemeenten en met Dethon om de juiste mensen te koppelen aan een baan op de arbeidsmarkt. Samen werken we aan een inclusieve arbeidsmarkt. Naast het zoeken naar geschikte banen, coachen we ook kandidaten. Bijvoorbeeld bij het solliciteren of het (opnieuw) aanleren van een werkritme. Soms wordt er ook een baan op maat gemaakt bij een reguliere werkgever voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Zoeken naar mogelijkheden

“We weten wat er speelt op de arbeidsmarkt en proberen altijd in gesprek te blijven met werkgevers. Over vacatures en welke type medewerkers zij zoeken bijvoorbeeld. Vaak liggen daar ook kansen voor mensen die werkloos zijn of voor medewerkers van Dethon die gedetacheerd willen worden. De detacheringskandidaten hebben een bepaald profiel, werkzaamheden waar ze goed in zijn, zaken waar je rekening mee moet houden vanwege hun beperking. We proberen de vraag van de werkgevers dan om te buigen naar de mogelijkheden van de kandidaat. Er is veel werk en veel vraag naar mensen. Dus we zien dat werkgevers hier nu nog meer voor openstaan dan vroeger. Dat is gunstig.”

Inclusieve arbeidsmarktanalyse

“Het komt voor dat een werkgever iemand wil aannemen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Maar dat ze niet goed weten, hoe ze dit moeten aanpakken’, vervolgt Ronald. ‘Wij helpen daarbij. Wij kunnen dan bijvoorbeeld een ’inclusieve arbeidsmarktanalyse’ uitvoeren.” Wat is een inclusieve arbeidsmarkt analyse? “We analyseren de mogelijkheden van een werkgever. Wat is er in dit bedrijf mogelijk om iemand aan de slag te laten gaan met een afstand tot de arbeidsmarkt? Vervolgens adviseren we over de inhoud van het werk en de nodige aanpassingen, zoals een aangepaste werkplek of extra coaching van de medewerker. Voor de werkgever is daar ook subsidie voor beschikbaar.”

Jobcarving

Om het concreet te maken; geeft Ronald een voorbeeld: “Welke taken zijn eenvoudig en komen vaak terug? Door wie worden die taken gedaan? Je kunt ervoor kiezen om alle eenvoudige werkzaamheden in een bedrijf te bundelen. Samen vormen die werkzaamheden misschien een parttime baan. Of een detacheringsplaats voor Dethon. Deze taken uit meerdere functies bundelen tot één nieuwe functie voor iemand met een beperking, dat noemen we ook wel ‘jobcarving’.”

Taken bundelen

Ronald: “Jobcarving is bijvoorbeeld de eenvoudige administratieve taken die bij meerdere personen zijn belegd, samen bundelen tot één takenpakket voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Of bijvoorbeeld de werkvoorbereiding van een onderhoudsteam: een medewerker van Dethon kan alle spullen in het magazijn verzamelen en klaarleggen voor de volgende dag. Het voordeel voor de onderhoudsspecialisten is, dat zij zich kunnen richten op complexe vraagstukken binnen hun functie. Met zo’n oplossing is een bedrijf vaak enorm geholpen! ”

Begeleiding vanuit Dethon

“Wanneer iemand nog niet klaar is voor een reguliere baan, kan het zijn dat we adviseren om eerst ervaring op te doen via de Werkervaringsplaats bij Dethon. Zo kunnen zij weer in het werkritme komen zonder dat zij veel werkdruk ervaren. We werken dan nauw samen met de trajectbegeleiders van Dethon”, legt Ronald uit. Op het moment dat het WSP iemand vanuit Dethon kan detacheren, dan is een detacheringsconsulent vanuit Dethon betrokken. “Zij begeleiden de medewerkers van Dethon naar de nieuwe werkgever. Want bij een detachering blijft een medewerker in dienst van Dethon”, legt Ronald uit. “Samen met de werkgever en de medewerker maken we vooraf afspraken over de begeleiding. Ieder traject wordt afgestemd op wat de medewerker en de werkgever nodig hebben.”

Benieuwd welke voordelen er nog meer zijn voor werkgevers? Lees de tien voordelen van detacheringen via onderstaande link.

Gezocht: werkgevers die zich willen inzetten voor een inclusieve arbeidsmarkt.