Evelien de Visser is Senior HR Manager bij Yara Sluiskil. Eén van haar taken is bij Yara inclusie te bevorderen. Zij denkt hier wereldwijd in mee bij Yara. Natuurlijk begint dat in haar eigen omgeving: in Zeeuws-Vlaanderen. Onder andere door samen te werken met Dethon.

Verschillende vormen van samenwerking

Yara heeft enkele individuele functies gecreëerd voor mensen met een beperking. Dit hebben zij gerealiseerd door een aantal functies samen te brengen tot één functie. Daarnaast werken medewerkers van Dethon via een groepsdetachering in de fabriek. “Ik ben heel enthousiast over de samenwerking met Dethon en wil andere werkgevers aanmoedigen om dit ook te doen.”

Bijzonder

Yara produceert stikstofhoudende kunstmest en industriële chemicaliën, zoals Air1 en NOxCare, maar ook CO2 voor de frisdrankindustrie en bierbrouwerijen. “Het is best bijzonder dat Dethon in deze industriële omgeving een groepsdetachering aanbiedt. Want het is nauwkeurig, gedisciplineerd en belangrijk werk. De medewerkers moeten voldoen aan de veiligheidsregels. Juist daarom is het mooi dat de groepsdetachering zo’n succes is geworden.”

Expertise

“Het grote voordeel van de groepsdetachering is dat de groep wordt begeleid door leidinggevenden van Dethon. Zij hebben expertise in huis. Wij zijn hier vaak minder ervaren in. Want een beperking staat immers niet af te lezen op iemand zijn voorhoofd. Leidinggevenden weten perfect hoe zij het team moeten samenstellen en aansturen. De sleutel tot inclusie is volgens mij: de juiste personen koppelen aan de juiste baan en ze vervolgens de juiste begeleiding bieden. Dat doen we in deze groepsdetachering. Zo kijken we naar mogelijkheden in plaats van naar beperkingen.”

"Ik heb maar één boodschap aan andere werkgevers: geef inclusie een kans. Gewoon doen!"

Evelien de Visser - Senior HR Manager Yara Sluiskil

Werkgever voor iedereen

“We willen een werkgever zijn voor iedereen in deze regio. Wanneer je alle doelgroepen in de maatschappij laat meedraaien in je organisatie, dan is de sociale impact groot. Omdat de gedetacheerde medewerkers van Dethon een duidelijke rol vervullen in onze dagelijkse productie, voelen zij zich een onderdeel van deze organisatie. Dat heeft vaak tot effect dat zij zich ook meer onderdeel voelen van de maatschappij. Het is mooi dat wij daaraan kunnen bijdragen.”

Geef inclusie een kans

“Toen we hiermee starten, werd dit spannend gevonden. Intern bij Yara, maar ook andere grote industriële werkgevers om ons heen. De belangrijkste boodschap die ik heb aan werkgevers is: geef de inclusieve arbeidsmarkt een kans.”

Gewoon doen!

Natuurlijk zijn er altijd de argumenten om het niet te doen: bijvoorbeeld dat het veel tijd en geld kost. Of dat er geen geschikte werkzaamheden zijn voor iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat is eigenlijk kortzichtig, want op de lange termijn levert het juist veel op voor beide partijen. De medewerkers zijn trots dat ze regulier werk kunnen doen en zijn daardoor enthousiast en meer toegewijd. Betrouwbare medewerkers, dat is weer in het voordeel van werkgevers. Juist daarom is deze samenwerking heel waardevol. Ik kan alleen maar andere werkgevers aanmoedigen om dit ook te doen. Gewoon doen!”

Meer inspiratie opdoen?

Evelien vertelt ook over de individuele functies die op maat werden gemaakt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (jobcarving). Lees dit artikel op Dethon.nl via onderstaande link, deze link opent op een nieuwe pagina. Of lees meer over jobcarving.