Yara en Dethon werken samen aan een inclusieve arbeidsmarkt. De samenwerking tussen beide bedrijven kent verschillende vormen, maar één sleutel geeft Evelien alvast mee voor werkgevers: “Geef inclusie een kans. Ga het gewoon doen. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt!”

Samenwerking

Yara en Dethon werken op verschillende manieren met elkaar samen: er zijn individuele functies gecreëerd voor iemand met een beperking en er is een groepsdetachering voor corveewerkzaamheden op het 135 m2 grote bedrijfsterrein.

Functie op maat

Op het hoofdkantoor zijn verschillende functies gecreëerd door middel van ‘jobcarving’. “Dit betekent dat vaak terugkerende, eenvoudige taken van diverse collega’s worden samengevoegd tot een takenpakket voor de nieuwe collega. Denk bijvoorbeeld aan administratieve taken, post bezorgen, kopiëren, het magazijn ordenen en de voorraad bijhouden”, legt Evelien uit. “We hebben de afgelopen jaren op deze manier een aangepaste functie gemaakt in het magazijn en bij ons op de afdeling HR.”

Eerlijkheid

De juiste ondersteuning bieden is belangrijk wanneer je werkt met iemand met een beperking, weet Evelien uit ervaring. “Per situatie bekijken we welke ondersteuning een medewerker nodig heeft. Iemand met epilepsie heeft andere aanpassingen nodig dan iemand die zeer slechtziend is of die psychische klachten heeft. Het is belangrijk om steeds in gesprek te blijven, hoe het gaat. Welke taken gaan goed en welke zijn misschien te hoog gegrepen? Stuur waar nodig bij in het proces. Zo’n eerlijk gesprek geeft vertrouwen. Want uiteindelijk wil iedereen eerlijk behandeld worden.”

Werkgever voor iedereen

“Yara wil graag een werkgever zijn voor iedereen in de maatschappij. Dat heeft directe voordelen voor je organisatie. Want de werkdruk voor anderen vermindert. Bovendien verrijk je hiermee je team. Collega’s met een arbeidsbeperking hebben vaak een andere werkhouding. Zij zijn heel gemotiveerd, sociaal en behulpzaam. Bovendien zijn ze heel dankbaar voor de kansen die zij krijgen. Daar hebben wij op de afdeling veel van geleerd. Daarom heb ik maar één boodschap aan de werkgevers om ons heen: geef inclusie een kans.”

Meer inspiratie opdoen van Evelien? Lees dan ook haar verhaal op de Website van Dethon detacheringen, via onderstaande link.

Verdiepende informatie over deze onderwerpen

Yara geeft op verschillende manieren inclusie een kans. Dit mooie voorbeeld volgen? Lees verder over deze onderwerpen. Bekijk onderstaande linkjes voor meer informatie.

  • Melissa werkt op de afdeling HR van Yara. Bekijk het filmpje waarin zij hierover vertelt, dit is te bekijken via deze link (halverwege de pagina).
  • De werkgever ontvangt subsidie wanneer iemand in dienst met een arbeidsbeperking aan de slag gaat. Daardoor kun je als werkgever een ‘functie op maat’ aanbieden en de werkplek anders inrichten of extra begeleiding bieden. Dit noemen we jobcarving. Lees meer hierover.
  • In plaats van iemand in dienst nemen, is een individuele detachering ook een oplossing. De medewerker blijft dan in dienst bij Dethon. Bekijk de mogelijkheden op de website van Dethon Detacheringen/individuele-detachering.

Meer mogelijkheden

Wat kunnen werkgevers nog meer doen om bij te dragen aan de inclusieve arbeidsmarkt?