Dethon biedt groepsdetacheringen aan voor grote opdrachtgevers in de Kanaalzone zoals Cargill, Rosier, Feralco, Neste en Yara. Onder andere voor groenbeheer en terreinonderhoud. Joop en Theo vertellen over hun dagelijkse werkzaamheden.

Korte lijnen

Tijdens een groepsdetachering worden medewerkers samen met hun leidinggevenden gedetacheerd bij werkgevers in de regio. Zo ontzorgt Dethon de opdrachtgever. De leidinggevenden zijn het aanspreekpunt voor de meewerkend voormannen en de medewerkers, maar ook voor de opdrachtgever. Zo zijn er altijd korte lijnen.

Vrijheid qua planning

Joop werkt sinds 2005 bij Dethon als meewerkend voorman bij de groepsdetacheringen. “Ik ben meteen gestart als meewerkend voorman voor een groepsdetachering bij Yara. Op dit moment werk ik voornamelijk voor andere industriële opdrachtgevers, zoals Cargill, Rosier, Feralco en Neste. We hebben met deze bedrijven jaarcontracten voor het onderhoud van het terrein en het groenonderhoud. Daarnaast bieden we gladheidsbestrijding op de bedrijfsterreinen aan in de wintermaanden. Vaak hebben we veel vrijheid om die werkzaamheden zelf te plannen. Voor de opdrachtgever is het van belang dat het goed wordt bijgehouden en netjes is.”

Benieuwd wat Yara vindt van de samenwerking met Dethon? Lees het verhaal van HR-manager Evelien de Visser.

"Werken via een groepsdetachering is voor mij de perfecte uitdaging."

Theo - gedetacheerd vanuit Dethon groen

Werkritme

Joop en Theo hebben een soortgelijk verhaal, want beide heren hadden tijdelijk geen werk, vanwege een faillissement van een eerdere werkgever. Ruim tien jaar geleden start Theo bij Dethon groen, als een echt ‘groentje’. Net achttien jaar. Theo: “Ik ben ontzettend blij dat ik nu werk heb via Dethon. Het thuis zitten was niets voor mij. En… nog steeds als ik vakantie heb, dan moet dat niet te lang duren. Dan mis ik het werkritme. Als het te lang duurt, ga ik meer ’s nachts leven dan overdag. Dat is niet zo gezond natuurlijk”.

Uitdaging

Theo heeft via het speciaal onderwijs op De Sprong al kennis opgedaan van groenonderhoud en plantenkennis. “Ik wist al dat ik het leuk vind om in het groen te werken. Verder ben ik graag buiten. Toen ik aan de slag kon bij Dethon groen, was ik dan ook heel erg blij.” Maar al gauw merkt Theo dat hij meer uitdaging nodig heeft. Het werk in het openbaar groen, vindt hij na een tijdje saai worden. Aan de slag in een groepsdetachering is dan ook een perfecte uitdaging voor hem.

Opleidingen

Met de opleidingen die Theo kan volgen via Dethon blijft het werk ook uitdagend. “Daardoor heb ik veel geleerd van het vak hovenier”, vertelt Theo. “Hoe je moet werken met de heggenschaar en de kettingzaag en ook over het maaien. Eerst de kleine maaier en daarna de grote maaimachine. Verder heb ik mijn VCA-certificaat gehaald en mijn heftruckcertificaat.”

Toekomstdroom

Als laatste heb ik mijn BE-rijbewijs gehaald en kan ik nu met een aanhanger achter de bus rijden. Het is leuk dat we bij Dethon zoveel opleidingen kunnen doen. Wie weet kan ik in de toekomst nog meer leren over planten of zelfs de hoveniersopleiding doen. Maar voorlopig is dat nog een toekomstdroom.”

Werken in eigen tempo

“Wat ik het leukste vind om te doen? Dat is de grasmaaier, ik kan lekker zitten en doorwerken. Je ziet resultaat van je werk. Nadat je hebt gemaaid ligt het er allemaal weer netjes bij. Het is voor mij geen probleem om in mijn eentje op de maaimachine te werken, dan kan ik mijn eigen tempo aanhouden. Ik vind het fijn om dat zelf te bepalen.” Joop vult aan: “Als het kan, dan sturen we medewerkers zelfstandig op pad. We houden er rekening mee wat iemand leuk vindt. Maar dat kan natuurlijk niet altijd. Soms moet iets af. Bijvoorbeeld omdat er een onderhoudsstop is, of omdat het onkruid harder groeit dan normaal. Gelukkig hebben we een leuk team wat graag een stapje extra zet, als het nodig is.”

Meer weten over de mogelijkheden van een groepsdetachering? Meer informatie via onderstaande link.