Bron: voorlichtingsblad gemeente Hulst

Twee jaar geleden begon de eerste groep groene starters bij Dethon. Een week opleiding, een stageperiode en daarna mogelijk een arbeidscontract. Het blijkt een geslaagd traject voor de deelnemers uit de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Frank de Poorter, uitvoerder bij Dethon groen, vertelt ons meer.

Doel van het project

Het doel van de groene starters is om vanuit een bijstandsuitkering door te stromen naar een gewone baan. De eerste twee maanden bij Dethon werken de deelnemers met behoud van uitkering. Voor sommigen volgt een tijdelijk arbeidscontract bij Dethon groen.

Deelnemers

Frank de Pooter begeleidt de deelnemers in de dagelijkse praktijk. Het project doet het dit jaar bijzonder goed in de gemeente Hulst. Maar liefst acht deelnemers meldden zich via de gemeente aan. Frank vertelt: “We hebben nu acht deelnemers uit Hulst. Een flink aantal! Het doel is om alle deelnemers klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Daarbij krijgen ze ondersteuning van de gemeente, de trajectbegeleider van Dethon en mij.”

Ontwikkeling

Voordat de stage kan beginnen, krijgen de deelnemers een vierdaagse training. Thema’s die aan bod komen zijn: Hoe werk ik veilig langs de weg?, Wanneer groeit onkruid te hoog? en Hoe werk ik met machines voor onkruidbestrijding?.

Daarnaast is ook persoonlijke ontwikkeling heel belangrijk. “Het groene starters project is voor mensen die al langere tijd een bijstandsuitkering ontvangen. Daarom is het vaak nodig dat zij werknemersvaardigheden opnieuw aanleren. Denk aan samenwerken met collega’s, iedere dag op tijd komen en arbeidsritme opdoen. Dethon is een goede plek om daarmee aan de slag te gaan.

De groene starters uit Hulst

Begeleiding

Iedere deelnemer krijgt begeleiding op maat. Zo proberen we het beste uit ieder individu naar boven te halen.” vertelt Frank. “Als ik mensen zie groeien in hun werk of op persoonlijk vlak dan vult dat mijn hart met trots. Sommige mensen hebben een valse start in het leven, obstakels onderweg of een andere reden waardoor zij een extra duwtje in de goede richting verdienen.

Klaar voor de arbeidsmarkt

Er staan al een aantal groene starters in de startblokken om aan de slag te gaan op de arbeidsmarkt. Meer weten over deze toppers? Of interesse in een nieuwe collega? Neem dan contact op met de trajectbegeleider Niël Nelisse. Zij is bereikbaar op telefoonnummer 06 81 19 76 87 of via n.nelisse@dethon.nl.