Emergis is een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Zij behandelen of begeleiden kinderen, jongeren en volwassen met uiteenlopende problemen: psychiatrische stoornissen, veiligheid, verslaving of problemen op het gebied van wonen en werken. Op de vestiging van Dethon Oostburg is een nauwe samenwerking ontstaan.

De handen ineen

In 2018 sloegen werkleerbedrijf (WLB) de Eenhoorn, onderdeel van Emergis, en Dethon Oostburg de handen ineen. Nog steeds is het project een groot succes. Begeleiders Helma en Esther zijn van maandag tot donderdag te vinden bij Dethon productie in Oostburg. Daar begeleiden ze hun eigen medewerkers van WLB de Eenhoorn tijdens de dagbesteding. Een bijzondere samenwerking waar Helma en Esther je graag over vertellen.

“Iedereen is welkom bij WLB de Eenhoorn. Ook zonder indicatie kan je bij ons aan de slag. Binnen de werkplaats van Dethon hebben wij een aparte plaats voor onze afdeling. Een rustige en veilige plek waar onze medewerkers iedere dag hun werk doen. En dat werk? Dat is zoveel meer dan geld verdienen. Het is een plaats om sociale contacten te leggen die anders niet gelegd worden. Ook (arbeids)ritme opdoen en ontwikkelen van verschillende vaardigheden zijn belangrijke aspecten van werk.

Aandacht en ontwikkeling

Mensen van alle leeftijden met uiteenlopende problematiek zijn bij ons welkom. Esther en ik zijn beiden opgeleid om mensen met psychische problemen te begeleiden en ondersteunen. Dat doen we met heel veel liefde en aandacht. Ziet iemand het werk die dag niet zo zitten? Dan bekijken we hoe we zijn/haar dag anders in kunnen richten. Het doel is dat mensen met een tevreden gevoel en een glimlach naar huis gaan.” vertelt Helma.

Kennis uitwisselen

Niet alleen Helma en Esther werken nauw met elkaar samen. Tussen hen en de leidinggevenden in Oostburg is over de jaren een sterke connectie ontstaan. Esther vertelt: “De kennis en ervaring die wij hebben op het gebied van psychiatrie komt regelmatig van pas. Zodra een medewerker van Dethon bijvoorbeeld extra psychische ondersteuning nodig heeft, bieden wij die graag.

"Sommigen stromen door binnen Dethon of maken de stap naar regulier werk. Dat maakt ons werk zo ontzettend waardevol.”

- Helma en Esther

Kleinere stap

Onze mensen doen ongeveer dezelfde werkzaamheden als de medewerkers van Dethon. Van montage- en inpakwerk tot houtbewerking. Dat maakt de stap naar werken bij Dethon een stuk kleiner. Het gebeurt vaak dat onze medewerkers uiteindelijk bij Dethon productie aan de slag gaan. Sommigen stromen zelfs door naar Dethon groen of cleaning of maken de stap naar regulier werk. Dat is prachtig om te zien en maakt ons werk zo ontzettend waardevol.”

 

Weten naar welke afdelingen de medewerkers van de Eenhoorn kunnen doorstromen?