Van een eigen horecazaak naar technisch beheerder is best een carrière switch! Het overkwam Roman dankzij een Werkervaringsplaats bij Dethon. Het traject blijkt een springplank te zijn naar een reguliere baan bij Dethon.

Roman heeft veel werkervaring in de horeca en recreatie sector. Hij werkte op recreatieparken en campings en had tien jaar lang een eigen horecazaak… Aansluitend werkt hij een periode als verkoper van zonnepanelen en zonneboilers. Daarna raakt hij onbedoeld werkloos voor een langere periode. De gemeente Terneuzen adviseert hem om een Werkervaringsplaats bij Dethon te volgen. Een Werkervaringsplaats is een traject van drie tot zes maanden waarbij de kandidaten werkervaring opdoen bij één van de afdelingen van Dethon.

Positieve houding

“Achteraf kan ik zeggen dat de Werkervaringsplaats mij veel heeft gebracht. Maar bij de start was ik licht kritisch”, lacht Roman. “Met een hbo-opleiding en tien jaar werkervaring als ondernemer… dat paste voor mijn gevoel niet helemaal bij Dethon. Maar ik heb mij niet door die kritische houding laten leiden. Integendeel: ik sta voor heel veel zaken open. Met een positieve instelling bereik je het meest in het leven.”

Feeling met houtbewerking

Roman bereidt zich goed voor op het intakegesprek. “Eerlijk is eerlijk: schoffelen in het groen, dat is niets voor mij. Maar wat dan wel? Welke mogelijkheden zijn er bij Dethon? Via de website had ik gelezen dat er ook een afdeling interieurbouw is. Dat lijkt mij wel wat, want in een ver verleden heb ik gewerkt in de bouw. Het werken met elektrisch gereedschap vond ik toen altijd wel leuk. Eenmaal aan de slag op de afdeling in Hulst, blijkt inderdaad dat ik feeling heb met houtbewerking. Meer dan ik zelf eigenlijk dacht.”

“Ik heb het gevoel dat ik echt geholpen ben. Uiteraard ligt dat ook aan jezelf. Wanneer je kiest voor een positieve houding, dan draagt dat uiteraard bij aan de stappen die je kunt zetten in je persoonlijke ontwikkeling.”

- Roman

Persoonlijke ontwikkeling

Tijdens een Werkervaringsplaats krijg je ook begeleiding van een trajectbegeleider. Samen met de kandidaat werken zij aan een persoonlijk ontwikkelingsplan. “Ik heb het gevoel dat ik echt geholpen ben. Uiteraard ligt dat ook aan jezelf. Wanneer je kiest voor een positieve houding, dan draagt dat uiteraard bij aan de stappen die je kunt zetten in je persoonlijke ontwikkeling.”

Een nieuwe uitdaging

Na een periode van ruim drie maanden bij Dethon, start vervolgens het solliciteren naar een reguliere baan. “Zonder de werkervaring op de afdeling interieurbouw, zou ik uiteraard gesolliciteerd hebben naar een baan in de horeca. Maar ergens halverwege het traject bij Dethon is ‘mijn pet’ gedraaid. Het heeft ertoe geleid dat ik gesolliciteerd heb op een vacature binnen Dethon. En wat blijkt? Ik ben de nieuwe technisch beheerder van de panden van Dethon!

Manusje van alles

“In deze nieuwe functie mag ik aan de slag als het manusje van alles. Van onderhoud aan de gebouwen tot het repareren van apparaten en contact met externe partijen. Daarnaast kan ik mij goed vinden in de bedrijfscultuur en doelgroep van Dethon. Op voorhand had ik niet kunnen voorspellen, dat alles zo mooi als een puzzel in elkaar zou vallen.”