Bekir Celikoz is onze collega van Dethon integratie in Terneuzen. Bij hem doen nieuwe medewerkers de MAST-Test, ook wel bekend als “de priegeltest”. Bijvoorbeeld als start van de werkervaringsplaats. Rebecca van de afdeling communicatie was nieuwsgierig en mocht ook de test afleggen. Een interessante ervaring die zij graag wil delen!

Op je gemak

Terwijl Bekir alles op het gemakje klaarzet maken we een kletspraatje. Zo stelt hij mij op het gemak. Dit doet hij met iedereen die de test komt afleggen. Sommige mensen kunnen het namelijk best spannend vinden. Dit blijkt gelukkig nergens voor nodig. Bekir kijkt naar je mogelijkheden, niet naar de dingen waar je niet goed in bent.

Je persoonlijkheid

Bekir: “De manier waarop je de test uitvoert, vertelt iets over je persoonlijkheid. Bijvoorbeeld: je kunt iets heel precies doen en daar je tijd voor nemen. Of je doet het liever snel en let minder op detail. Met beiden is niets mis. Sterker nog, in beiden zitten kwaliteiten! Bijvoorbeeld bij printafwerking op de afdeling SMD is het belangrijk dat je heel secuur kunt werken. Op een andere afdeling kan snel werken belangrijker zijn.”

Priegelwerkjes

Na deze uitleg mag ik “aan de bak”. Letterlijk. In een grote bak zitten allerlei voorwerpen waarmee we de test afleggen. Op een speciale manier moet ik de verschillende vormen uit een bak pakken en vervolgens op de juiste plaats in de houder leggen. Wat een priegelwerkje! Een ander onderdeel is het testen van zekeringen. Zo test Bekir je fijne motoriek, je luistervaardigheden en een stukje van je persoonlijkheid. In mijn enthousiasme blijkt dat ik soms vergeet te luisteren naar de uitleg, daardoor sla ik in de uitvoering per ongeluk stappen over. Dit is nog niet zo gemakkelijk als het lijkt!

“Ik kijk naar je kwaliteiten. Naar wat je wél kunt en naar waar je ondersteuning nodig hebt. Zo kunnen we de medewerkers met een UWV-indicatie begeleiden naar een baan die bij hen past.

Bekir

De ogentest

Goede ogen zijn van belang als je met kleine onderdelen werkt. Daarom worden ook mijn ogen aan een test onderworpen. Op afstand bekijk ik een plaat met daarop cirkels die boven, links, rechts of onderin een opening hebben. Aan mij de taak om aan te geven waar de opening zit. Daarnaast moet ik een tekst voorlezen uit een boekje. De tekst wordt steeds kleiner naar mate ik verder lees.

Taal en rekenen

Het laatste onderdeel van de test? Bekir vertelt: “Op het einde test ik de reken- en taalvaardigheid. Dit doen we op de computer. We testen of je goed begrijpend kunt lezen, of dat je kracht in rekenen ligt.” Als ik dat alles heb gedaan, ben ik best wel benieuwd of ik geslaagd ben. “Geslaagd zijn, zegt iets over goed en fout. Zo kijk ik niet naar de MAST-test”, legt Bekir uit. “Ik kijk naar je kwaliteiten. Naar wat je wél kunt en naar waar je ondersteuning nodig hebt. Zo kunnen we de medewerkers met een UWV-indicatie begeleiden naar een baan die bij hen past. Bovendien lees ik ‘tussen de regels door’ en kan ik vaak heel goed inschatten welke persoonlijkheid ik voor me heb en op welke afdeling die goed zou passen.”

Een MAST-test doe je voorafgaand aan de werkervaringsplaats.