1 dethon Oostburg 2 dethon Hulst 3 Dethon Terneuzen 4 Dethon VOC

Windhoos over VOC

12-03-2015

Er waaide een frisse wind door Het Voorlichtings- en Opleidingscentrum (VOC) in Westdorpe. In oktober vorig jaar veroorzaakte een windhoos aanzienlijke schade in de tomatenkas. Inmiddels is er geen spoor meer te bekennen van de stormachtige gebeurtenis. Integendeel: in voorbereiding op een nieuw teeltseizoen wordt alles uit de kast gehaald om de kas er opperbest uit te laten zien.
 

Met een snelheid van maar liefst 120 km per uur, vernielde de tornado 65 ramen. De medewerkers bleven ongedeerd. Uit voorzorg is wel de helft van de tomaten­oogst vernietigd.
 

Benefietdiner Tragel

Jaarlijks organiseert Stichting Vrienden van Tragel Zorg een benefietdiner in de op­leidingskas. De leerlingen zullen dit samen met cliënten van Tragel uitserveren. Doel is om geld in te zamelen voor hulpmiddelen voor de cliënten. Twee jaar geleden werd hiervoor een walking dinner gehouden. Vorig jaar schoven de gasten aan aan chique gedekte tafels. Bedrijfsleider Denny Snel: ‘Dit jaar zal dit diner, dat bereid wordt door leerlingen van Scalda, plaatsvinden op 23 april. Het concept van deze editie houden we nog even geheim. Maar ga er maar van uit dat het weer in orde zal zijn. Wel kunnen we vast verklappen dat er, zoals voorgaande jaren, een veiling wordt gehouden die weer de moeite waard zal zijn.’ De opbrengst van deze avond komt ten goede aan het werven van vrijwilligers.
 

Zien, voelen, proeven en beleven

Omdat blijkt dat er veel talent op school aanwezig is, start Scalda na de zomer­vakantie met de opleiding Gespecialiseerd Kok niveau 4. Deze opleiding is onder andere gericht op Zeeuwse producten. Iedere week wordt er een lesdag ge­organiseerd op locatie, die verzorgd wordt door externe experts. Denk hierbij aan een kaasboerderij, de Oesterputten of de opleidingskas. Denny besluit: ‘Het VOC mag hierbij niet ontbreken met een clinic tomatenkennis. Zien, voelen, proeven en beleven van producten, waar ze op het einde van de dag gerechten mee gaan maken. Op deze manier wordt het een afwisselende opleiding met een grote meerwaarde. Zo wordt Zeeuws talent opgeleid in onze culinaire provincie!’

Terug