1 dethon Oostburg 2 dethon Hulst 3 Dethon Terneuzen 4 Dethon VOC

Gezonde samenwerking in Zeeuwse Proef-Tuin

13-04-2014

Groente wassen en snijden, aardappelen schrapen, frietjes snijden, maar ook een complete soep maken en hygiëne in de keuken. In de Zeeuwse Proef-Tuin lijkt het mes aan meerdere kanten te snijden. Want met driemaandelijkse trajecten leren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de basisprincipes van de horeca. Zo blijft Zeeuws-Vlaams talent in Zeeuws-Vlaanderen. Een mooie kans voor de zorg, de landbouw én scholieren.


Proef-Tuin is een samenwerking tussen Dethon, De Zilte Hof en initiatiefnemer woonzorgcentrum ZorgSaam Bachten Dieke in Terneuzen. Hoofd voeding ouderenzorg Jos Ollebek ontwikkelde, met steun van zijn collega Marc van Damme, zijn visie op lekkere en gezonde voeding. Jos: ‘We zijn een van de beste culinaire streken in Nederland. Dat moet je koesteren. Met de Zeeuwse Proef-Tuin kunnen we zelf mensen opleiden en talent spotten. Alleen Zeeuws-Vlaamse bedrijven participeren. Sterrenkoks Edwin Vinke en Eric van Bochove kijken over onze schouders mee. Zij geven het project mede vorm en zorgen ervoor dat de opleiding in de regio erkend wordt.’


Een emmertje vitamines

ZorgSaam Vremdieke in Hoek wordt de locatie voor het opleiden van de mensen en de productie van emmertjes soep om mee naar huis te nemen. Een emmertje, boordevol vitamines. Jos: ‘De verse soeplijn, met seizoensgebonden groenten, wordt op de locaties van Bachten Dieke in Terneuzen, Vremdieke in Hoek en Emmaus in IJzendijke, en in de kantine van het hoofdkantoor van Dethon verkocht. Ouderenzorg loopt terug. Nu kunnen deze mensen toch een gezonde maaltijd op tafel zetten, en dat voor een aantrekkelijke prijs.’ In de tweede week van september zal de eerste opleiding starten. Mensen van Dethon kunnen straks bij ons een horecacertificaat behalen dat echt waarde heeft. ‘In eerste instantie in Zeeuws-Vlaanderen, maar later wellicht ook landelijk’, besluit Jos.

Jos Ollebek in de tuin van ZorgSaam Bachten Dieke.

Terug