1 dethon Oostburg 2 dethon Hulst 3 Dethon Terneuzen 4 Dethon VOC

Holland is heerlijk

13-04-2014

En Zeeuws-Vlaanderen niet te versmaden

Kaas uit Alkmaar, Limburgse asperges, IJsse­l­meer­paling of Gelders wild. Veel regio’s in Nederland hebben hun eigen specialiteit. Zeeuws-Vlaanderen heeft op culinair gebied veel te bieden. Op 14 mei 2014 is in restaurant De Kromme Watergang de aftrap gegeven voor een grootse reclamecampagne. Met het thema ‘Holland is heerlijk’, wordt hiermee het culinair imago van heel Nederland gepromoot. Te beginnen met West Zeeuws-Vlaanderen als dé foodregio. De Zilte Hof Tas staat centraal in deze campagne. 


Landelijk bureau NBTC Holland Marketing is ingeschakeld om ons culinaire imago in het buitenland te verbeteren. Met kleine, regionale campagnes moeten de thema’s ‘food’ en ‘culinair’ bekend worden. In deze pilot werkt het bureau samen met de gemeente Sluis en De Zilte Hof Tas.


Foodregio Zeeuws-Vlaanderen

De eerste actie is gericht op de Belgische con­sument. Tiny Maenhout, strategisch beleids­medewerker Toerisme en Economie van de ge­meente Sluis: ‘Onze streek moet bekend worden als foodregio, met culinaire producten van eigen, zilte bodem. Zeeuws-Vlaanderen heeft hiervoor alles in huis. Van een diner in een van de Michelin­sterrenrestaurants tot een broodje verse garnalen op de kade van Breskens. Of van tapas in een strandpaviljoen tot de kunsten van een chefkok in een homecooking pop-up restaurant.’


Gewassen uit de zilte klei

Volgens Tiny is kwaliteit de gemene deler. ‘In Zeeuws-Vlaanderen wordt op hoog niveau gekookt. Dat moet mensen naar onze streek brengen. Natuurgebieden zoals het Zwingebied en de Verdronken Zwarte Polder moeten de groei van zilte gewassen beschermen.’ Niet alleen is in de regio de kweek van lamsoor en zeekraal fors gegroeid, ook zijn er verschillende boeren bezig met de teelt van oesterblad, zeekool, alg en zoutminnende oude aardappelrassen.


De Zilte Hof Tas

Centraal in de eerste actie staat de Zilte Hof Tas: de tas vol heerlijke groenten, vers uit de Zeeuws-Vlaamse zilte klei. De Zilte Hof Tas is een samenwerkingsverband tussen topchef Edwin Vinke van restaurant De Kromme Watergang, Terra Scala en Dethon. De groenten komen onder andere uit de Zilte Hof tuin van Restaurant De Kromme Water­gang, waarvoor Dethon de werknemers levert, die het Zilte Hof onderhouden. De tassen worden gevuld door onze eigen afdeling Montage & Verpakkingen. Vervolgens verzorgt Dethon de verkoop en kan de koper genieten van recepten van topchefs uit de regio zoals Sander-Jan Beirens, Mariëlla Jongman en Edwin Vinke. Na de promotie van Zeeland volgen ook andere Nederlandse regio’s.


Mariëlle Jonkman (Chef-kok Etablissement 1880), Max Schreuder (marketing consultant NBTC), Peter Ploegaert (wethouder gemeente Sluis) en Edwin Vinke (chef-kok De Kromme Watergang).

Terug