1 dethon Oostburg 2 dethon Hulst 3 Dethon Terneuzen 4 Dethon VOC

Zilver voor Edwin Maas!

13-10-2014

Van 13 tot en met 20 september 2014 vonden de Special Olympics European Games plaats in Antwerpen, de Olympische Spelen voor mensen met een beperking. 2.000 deelnemers uit maar liefst 58 landen, lieten in tien sporten hun talenten zien op Europees niveau. Team NL bewees zich op het gebied van atletiek, judo, tafeltennis, voetbal en wielrennen. Onze eigen Edwin Maas, van Dethon Montage & Verpakkingen in Terneuzen, deed mee aan het onderdeel wielrennen. Het resultaat: een prachtige zilveren plak!


Al op zeer jonge leeftijd startte Edwin bij Dethon Terneuzen op de afdeling Huis­houdtrappen. De afdeling werd gesloten, maar Edwin bleef fanatiek verder trappen. Buiten werktijd en op de koersfiets heeft Edwin al vele kilometers in de benen zitten.
 

Andere wereld vanaf de fiets

Ooit besloot hij om samen met twee vrienden te gaan fietsen. Het groepje van twee is inmiddels een serieuze ploeg van vijftien man. ‘We fietsen in Nederland en in België’, vertelt Edwin. ‘Maar ook wed­strijden in Spanje, Zwitserland, Duitsland en beroemde etappes van de Tour de France in Frankrijk. Dan gaan we met een busje en fietsen we zo veertig kilometer. Erg leuk vind ik dat, want zo kom je overal. Je ziet een andere wereld vanaf de fiets.’ Naast het fietsen van wedstrijden, legde Edwin met zijn fietstrimclubs TC Yara en RTC Hoogduin heel wat kilometers af. Twee keer per week ongeveer zestig tot 120 kilometer per tourtocht. In de winter­maanden kunnen we Edwin vinden op de spinningfiets op de sportschool. Tijdens de Special Olympics vertegenwoordigde Edwin samen met Marijn Stahl (Terneuzen), Jean Hamers (Fijnaart) en Kevin Westers (Alkmaar), het Nederlandse ID-cycling­team. De Bondscoach was Henk Vonk. Edwin reed drie van de tien ritten: vijf en tien kilometer tijdrit en veertig kilometer wegrace. Voor de wegrace had Edwin zijn zinnen op een medaille gezet, dit was echter nog niet zo eenvoudig. Maar waar een wil is, is een weg, Edwin reed zijn rivaal, nummer drie, in de laatste ronde voorbij. Het groepje nam met zijn vieren vijf gouden, twee zilveren en een bronzen medaille mee naar huis.

Terug