1 dethon Oostburg 2 dethon Hulst 3 Dethon Terneuzen 4 Dethon VOC

Nieuws eerste kwartaal 2017


In de zak

Een plantje dat in de verpakking uitgroeit tot een volwaardige krop sla. Het lampje voor dit idee ging branden bij Vitro Plus, een bedrijf dat van origine groot is in varens. In opdracht van Bever Innovations assembleert Dethon Elektronica de benodigde groeilampen met LEDlicht voor Vitro Plus. Een nieuwe kweekmethode en een hightechoplossing voor voedseltekorten in de wereld.

Niet alleen sla, maar ook paprika en tomaat kunnen volgens de nieuwe methode worden gekweekt. De plantjes worden verticaal in rijen opgesteld. Deze zogenoemde verticale landbouw betekent veel plantjes op een relatief klein oppervlak. Bovendien groeien de plantjes onder alle omstandigheden. De zak is de kas. Deze vorm van landbouw kan daarom overal in de wereld worden toegepast. En vanwege de kleine benodigde ruimte, zijn er grote mogelijkheden in stedelijke gebieden. Restauranthouders en consumenten vinden de sla heerlijk.

 

Hightech sla

De plantjes in zakjes gedijen in rijen onder groeilampen met LEDlicht. Dit  is een combinatie van blauw en rood licht, dat de groei bevordert. De metalen platen hiervoor worden gemaakt op de afdeling Metaal van Dethon Customized in Hulst. Jordy de Munck, van Dethon Elektronica in Terneuzen, werkt dagelijks mee aan de assemblage van deze platen voor de hightech sla. ‘Van het monteren van de LED’s, de plakstrips op de profielen lijmen met de vacuümpomp tot het monteren van de printjes is het erg leuk werk. We maken vijftien platen per dag. In totaal zeshonderd stuks, goed voor veertig karren. Techniek is gewoon mijn ding. Je ziet het resultaat van wat je doet en dat kan erg bijzonder zijn.’

 

Foto: Jordy de Munck, Nihat Tüdes en Rachid El Bakali.

 


Tuin en landschapsontwerper Harry de Visser

Harry de Visser

Na het volgen van de richting monumentale vormgeving aan de kunstacademie van Maastricht en de richting grafische vormgeving aan de kunstacademie van Rotterdam, ben ik gaan werken als zelfstandig beeldend kunstenaar en illustrator.

Half de jaren negentig kreeg ik de mogelijkheid om een half jaar lang een landgoed van 32 hectare in Zuid-Frankrijk te gaan beheren. Ik had daar een wijngaard, een grote siertuin, weilanden en bergen met twee rivieren tot mijn beschikking. Daar is eigenlijk de echte liefde voor de natuur en het groen ontstaan.

Bij terugkomst in Nederland ben ik de hoveniersopleiding gaan doen. Na zeven jaar als hovenier gewerkt te hebben ben ik mijn eigen tuinontwerpbureau begonnen. De achtergrond van beeldend kunstenaar en hovenier bleek voor mij een perfecte combinatie te zijn. In september 2009 kwam er een vacature vrij bij Dethon Groen en ben ik daar gaan werken op het bedrijfsbureau als tuin en landschapsontwerper.

 

Van intakegesprek tot realisatie

Als iemand een tuinontwerp wil laten maken, wordt er als eerste een intakegesprek met de opdrachtgever ingepland. Hierin probeer ik zoveel mogelijk informatie te verzamelen over de wensen en eisen van de opdrachtgever, de bestaande locatie en eventuele afwijkingen of aandachtspunten. Er wordt gekeken naar wie de toekomstige gebruikers zijn, wat hun gezinssamenstelling is en wat voor werk en hobby’s ze hebben.

 

Op basis van deze informatie wordt een concept ontwerp gemaakt, waarbij de indeling en functie van de ruimte van groot belang zijn. Ik kijk naar zaken als zichtlijnen, looplijnen, materialen, sfeer, licht, de stijl, de woning, wind en zon. Het is heel belangrijk om je te realiseren wat een bepaalde plek met je doet qua gevoel en sfeer. Je kunt bijvoorbeeld een groot terras voor je huis aanleggen, maar bemerken dat als je er op gaat zitten, het geen prettig gevoel geeft. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat er geen rugdekking aanwezig is van een haag, muur, beplanting of ander element. Een boom op een terras kan bijvoorbeeld al de sfeer en het licht van de ruimte volledig veranderen.

 

Als het concept uiteindelijk klaar is wordt het besproken met de opdrachtgever en worden eventuele wijzigingen doorgevoerd. Zodra het ontwerp definitief is ga ik met het beplantingsplan aan de slag. Daarop worden de plaats, het aantal en de soort van de beplanting aangegeven. Daarnaast moeten er ook technische- en uitvoeringstekeningen gemaakt worden. Als er bijvoorbeeld een vijver of een muur in de tuin komt, moeten de mensen van Dethongroen weten hoe zie die aan moeten leggen.

 

Nadat alle tekeningen uitgewerkt zijn, kan er een offerte gemaakt worden door een collega calculator. Als de offerte goedgekeurd is door de opdrachtgever wordt er een dossier aangemaakt en wordt er een start-werkvergadering ingepland voor aanvang van de werkzaamheden. Dit gebeurt samen met de uitvoerder  en zijn mensen die het uit moeten gaan voeren. Hier worden alle stappen en details van de werkzaamheden doorgesproken, zodat iedereen weet hoe het project uitgevoerd moet gaan worden en dat we er met zijn allen na de realisatie een tevreden opdrachtgever achter kunnen laten.

 


 

Nieuw!: Erhart Boerman

Erhart Boerman wordt het nieuwe hoofd Bedrijfsbureau bij Dethon Customized in Oostburg. Arnold Scheppers zal Dethon eind dit jaar verlaten. Erhart: ’Na de HTS ben ik op diverse functies binnen de glastak van Saint-Gobain werkzaam geweest. Eerst in Gorinchem en Veenendaal en vanaf 2003 in Sas van Gent. Daar stond het bedrijf beter bekend als Sas Glas. Als leidinggevende over de binnendienst en de projectmanagers kreeg ik met vele facetten van het bedrijf te maken. In 2014 werd de Sasse Glasfabriek gesloten. Mij werd gevraagd om mee te helpen met de afbouw. Zodoende werkte ik er nog langer dan de meeste collega’s. Dethon hield ik al een tijdje in de smiezen. In de tijd dat ik niet werkte en thuis zat, voelde ik hoe het was om naast de maatschappij te staan. Dat sociale aspect, dat voor Dethon zeer belangrijk is, ben ik ook veel belangrijker gaan vinden. Daarnaast vind ik het een voorrecht om mee te werken aan de mooie producten die hier gemaakt worden. Toen ik binnen kwam, was ik erg verrast door de veelzijdigheid en kwaliteit van Dethon. Ik weet dat ik hierin niet de enige ben. Van het verwerken van de order tot het assembleren en lijmen en van het inpakken tot het product bij de klant afleveren… elke schakel is even hard nodig om samen iets moois neer te zetten. Ik zit nog in een overgangsperiode, maar ik ben blij om hiervan deel uit te mogen maken.
 


 

Een helpende hand

Soms lukt het niet om het huishouden zelf te doen. Bijvoorbeeld door ziekte, een beperking of ouderdom. Zo-Net biedt dan een helpende hand. Voor de planning en financiële afwikkeling van Zo-Net, maakte Leo Reijnierse van Dethon Industrie Terneuzen een handig programma. Leo, afdelingschef Elektronica en Mon­tage & Verpakkingen: ’Dethon heeft de administratieve capaciteit in huis om de salarissen van het personeel te betalen en de facturen van cliënten af te wikkelen. Het opzetten van dit systeem voor Zo-Net was voor ons dan ook een logische stap.’

 

Hele verbetering
Volgens coördinator Zo-Net Ineke de Kraker is het nieuwe administratie­systeem een hele verbetering. ‘We zijn erg blij dat we ooit gevraagd hebben om een programma te ontwikkelen. Wij vragen, Leo bezorgt. Hiervoor werkten we met Excel. Het corrigeren van ingevoerde gegevens was toen een hele klus voor onze flexibel werkende medewerkers. Bovendien werkt de eindfacturatie zo voor Dethon een stuk eenvoudiger.’ Admini­stratief medewerker Zo-Net en Aan Z Jürgen de Vries: ‘We hebben honderdtwintig medewerkers en bijna zes­honderd klanten. Van het invoeren van de uren en kilometers tot vakantie, ziekte of een andere reden voor afwezigheid kunnen we alles nu precies bijhouden.’

 

Win-win
De nieuwe organisatie voor schoon­maakwerk en/of andere klussen in en om het huis valt onder de hoede van welzijnsinstelling Aan Z in Axel. Met
Zo-Net kunnen niet alleen meer mensen gebruik (blijven) maken van huishoudelijke hulp. Het levert ook werk op. Een
win-winsituatie.

 

Foto: Coördinator Zo-Net Ineke de Kraker:‘Wij vragen, Leo bezorgt.’


 

Zorg goed voor jezelf

Programma afgesloten met prijsuitreiking

Zij waren de eerste deelnemers aan het programma ‘Zorg goed voor jezelf’, dat op 17 oktober 2016 van start ging. Twaalf weken later rondden zij het programma af met een fantastische prestatie. Waar de conditie met sprongen vooruitging, liet de weegschaal een neerwaartse trend zien. Samen verloren zij maar liefst 35 kilo.

De deelnemers voelen zich aanzienlijk fitter dan voor de start. Ook het werken gaat hen beter af. Knieën buigen, heupen strekken, duwen, trekken en lopen… het plezier in trainen groeide. Bovendien is de lichaamshouding beter dan voorheen.
 
Verloren kilo’s in kettlebells
Martijn de Putter van Dethon Groen was de absolute winnaar. Zijn prestatie leverde hem een mooie prijs van twee kettlebells van elk zeven kilo, symbolisch voor het gewicht dat hij in twaalf weken verloor. Natuurlijk gingen ook de overige deelnemers niet met lege handen naar huis. Als beloning voor hun prestaties ontvingen zij een fitnessmat.

 

Foto: Rij achter: Berry Grootzwagers, Erik Cobben en Martijn de Putter.
Rij voor: Bert Tendijck, Sarina Pullens-de Brouwer en Anita Klopmeijer.


 

Meters maken op Dethon Customized

Groter, sneller en makkelijker. De metaal­afdeling van Dethon Customized in Hulst is een vier-assige CNC freesmachine rijker. Werkmeester Metaal Mark van Leeuwen: ‘We krijgen steeds vaker opdrachten voor het bewerken van aluminium en lange producten. Bijvoorbeeld uitschuifvloeren voor De Kraker Trailers en gevels voor Scheldebouw. Waar we eerst maximaal tot anderhalve meter in één stuk konden frezen, is dat nu zes meter geworden. De mogelijkheden met deze machine zijn enorm. Zelfs het programmeren is gemakkelijker. Een mooie aanwinst waar ik heel blij mee ben.’

 

Foto: Werkmeester Metaal Mark van Leeuwen:‘Een mooie aanwinst waar ik heel blij mee ben.’


 

Schoon werk voor Vestingcross Hulst

Op 12 februari 2017 is voor het eerst de Vestingcross gehouden in Hulst. Voor deze internationale veldrit kwam een mooi deelnemersveld aan de start, met Mathieu van der Poel en Wout van Aert opnieuw als grote favorieten. Mathieu van der Poel schreef de eerste Vestingcross in Hulst op zijn naam. Van asfalt tot slik doorstonden de deelnemers de tocht door het meest Vlaamse stukje Nederland. Dethon Cleaning en Dethon Groen bezorgden de ongeveer tienduizend bezoekers een ‘schoone’ dag.

 

Afdelingschef Ceciel Jonkheijm en werk­meester Joke de Schrijver van Dethon Cleaning waren erbij. Ceciel: ‘Aan Dethon Cleaning was gevraagd om de sanitaire unit bij de VIP-tent aan de Glacisweg schoon te houden en het sanitair wat geplaatst was aan het molenbolwerk. Sven Leenknecht, André Kamerman, Ricardo Kamerman en Jeroen Vons hebben zich ondanks de kou vrijwillig ingezet en goed, schoon werk verricht. Hiervoor namens de gehele organisatie hartelijk dank. Dethon Cleaning is trots dat  zij hierbij aanwezig was en hoopt er volgend jaar weer te zijn.’

 

Dreamteam
Uitvoerder Dethon Groen Martijn Otjes stelde een mooi team samen om het zwerfvuil op te ruimen. Martijn: ‘Hendrik Mentzy, Frank de Witte, Franklin Wolffelaar, Dolf van Poppel, Louis Peeters en Sayip Yuruk offerden met plezier hun vrije zondag op voor dit mooie evenement.’ Later zijn we teruggekeerd om de putjes waar de routepalen stonden te dichten.’ Op het terrein waar de immense VIP-tent stond, is geen spoor van het evenement meer te bekennen. Met dank aan het dreamteam van Dethon Groen.


 

SMD meer flexibel

Waar de ELMO-werkzaamheden in Terneuzen eerst in twee hallen plaats­vonden, zijn deze nu samengevoegd in één ruimte. Leidinggevend medewerkster Ayse Altintas (links op de foto) neemt hierdoor afscheid van 23 collega’s, maar blijft op haar vertrouwde afdeling.
‘Wij verpakten hier de pillen’, vertelt Ayse. ‘Omdat leidinggevende Montage & Verpakkingen Gerrie Timmers afscheid heeft genomen van Dethon, wordt dit gedeelte samen­gevoegd met de afdeling ELMO. Ik zal deze groep collega’s natuurlijk missen, maar zij blijven gelukkig in de buurt.’ Leo Reijnierse (links, staand op de foto) is positief over de reorganisatie van de werkzaamheden. ‘Dankzij deze samenvoeging hebben we een beter overzicht. Dit maakt ons meer flexibel
om mensen daar in te zetten waar het nodig is.’


 

Geslaagde nieuwjaarsreceptie Dethon Diensten

De opkomst was met ongeveer 180 medewerkers hoger dan ooit. Tijdens het dagelijkse werk is het nauwelijks mogelijk, maar nu was er eens tijd om informeel bij te praten met collega’s van andere afdelingen. Op maandagavond 16 januari 2017 vond de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie plaats bij Wokplaza te Sluiskil.

 

De medewerkers van Dethon Diensten verruilden hun bedrijfskleding voor een feestelijke outfit. Het gaat goed met beide onderdelen. En dat mocht gevierd worden. Met 750 duizend stops, leverde Dethon Bezorgdienst meer dan een miljoen pakketten af bij de Zeeuws-Vlaamse klanten. Alleen al in december werden er op het PostNL depot in Goes een half miljoen pakketten gesorteerd voor Zeeland. Ook Dethon Cleaning groeit flink door met een hoop nieuwe klanten, zoals Rosier en Gemeente Hulst. Niet alleen medewerkers van de Patent­weg in Terneuzen waren aanwezig, maar ook gedetacheerden die buiten Zeeuws-Vlaanderen werken. Boven­dien mochten de mede­werkers van Dethon Groen, die in de winter graag bijspringen, niet ontbreken. Het werd een geslaagde avond, waarop het uiteraard niet te laat gemaakt werd. Voor de meesten zou het de volgende ochtend weer vroeg dag zijn.