1 dethon Oostburg 2 dethon Hulst 3 Dethon Terneuzen 4 Dethon VOC

Nieuws tweede kwartaal 2019Filmpje Sociale Ontwikkelbedrijven

Het lukt nog steeds niet goed om de mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te krijgen. De FNV (Federale Nederlandse Vakbeweging) wil hier verandering in brengen. Geef deze men­sen het wettelijk recht op werk met de begeleiding die daarvoor nodig is. De FNV vindt dat de sociale ontwikkelbedrijven (voorheen SW-bedrijven) hierbij kunnen helpen. Op de landelijke kaderdag sociale werkvoorziening, die op 16 mei 2019 is gehouden, is er een filmpje gemaakt om deze boodschap kenbaar te maken aan de regering. Ellen Boussen van onze BLG (bedrijfsledengroep) heeft daar een hele mooie prominente bijdrage aan geleverd. We houden in de gaten wat er met deze belangrijke boodschap gedaan gaat worden. Het filmpje is op sociale media terug te vinden: https://twitter.com/FNVOverheid/status/1115880137550118917.

Namens de BLG, Kees Sluijter, voorzitter

 


Meesterchef in het VOC Westdorpe

Het tv-programma BinnensteBuiten neemt de kijker mee naar plekken in Nederland waar bijzondere producten vandaan komen. De beroemde Franse chef-kok Alain Caron vertoont er zijn kookkunsten. Een uitzending is speciaal gewijd aan de Ketchupfabriek in Graauw. Met natuurlijk de overheerlijke tomaten van het VOC Westdorpe.

 

Alain Caron is onder andere bekend als voormalig jurylid van de kookwedstrijd Masterchef. In BinnensteBuiten zet hij met steeds wisselende, lokale ingrediënten een smakelijke maaltijd in elkaar. Op10 april 2019 ging de uitzending over de ketchup van Ketchupfabriek en om te beginnen over de bron, de opleidingskas. Bedrijfsleider VOC Denny Snel: ‘Onze manier van duurzaam werken, werd goed in beeld gebracht. Zoals de kunstmatige, recyclebare bodem, het gebruik van regenwater en de mensen die we opleiden. Met de tomaten, die vanwege hun vorm of grootte niet in de supermarkt verkocht worden, vertrok hij naar de Ketchupfabriek. Daar maakte de chefkok een heerlijk gerecht met in de ketchup gewokte groente.’ Op 30 april 2019 was de uitzending. De uitzending terugkijken kan via: www.npostart.nl.

 

Foto: Alain Caron en bedrijfsleider VOC Denny Snel.
 Wereldse resultaten in Abu Dhabi

Zoals in het vorige nummer van Dethon Nieuws vermeld stond, gingen 7.000 sporters uit meer dan 170 landen van 14 t/m 21 maart 2019 de strijd met elkaar aan tijdens de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Richard Tacken van Dethon Groen won een zilveren medaille met de wegwedstrijd 25 kilometer wielrennen. En Otto de Vriendt van Dethon Industrie behaalde voor België een zilveren plak met zeilen. Collega’s om trots op te zijn!

 

Samen met 2.500 coaches, 20.000 vrijwilligers en minstens 500.000 toeschouwers zijn de World Games ’s werelds grootste sportevenement in 2019! Team NL deed met 65 sporters mee in dertien takken van sport: atletiek, bowling, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.

 

Foto: Richard Tacken en Otto de Vriendt.
 


Vlieg mee met Dethon Industrie Terneuzen

Social media, steeds meer bedrijven maken er gebruik van. En dat is niet verwonderlijk. Het is een van de meest effectieve manieren om een bedrijf te promoten op het internet. Ook Dethon kan er niet omheen. Na een social-mediapost verhoogt de activiteit op de website. Om de bezoekers van de website een extra boost te geven, heeft communicatieadviesbureau Cows & Stars een mooi filmpje gemaakt. Een vlucht naar en door Dethon Industrie Terneuzen, waarin zoveel mogelijk producten en diensten vertoond worden. Nieuwsgierig geworden?
Check dan gauw in via de link en vlieg mee: https://www.youtube.com/watch?v=0r7Z1cEG2Pw&t=8s.Agnes Baart verlaat Dethon

Bijna een halve eeuw werkte zij bij Dethon, 48 jaar om precies te zijn.  Op 18 april 2019 nam Agnes Baart van Dethon Customized Hulst afscheid. En omdat Agnes al jaren vertelt dat zij moorkopjes gaat inpakken, werd zij op gepaste wijze door haar collega’s verrast met... moorkoppen!
 

 

 


Cursus Tekening Lezen voor medewerkers Metaal

 

Waarop moet je letten als je de machine afstelt? Hoe signaleer je tijdig een foutje? Wat betekenen de getallen? En in welk perspectief is er getekend? Dat en meer leerden medewerkers van de afdeling Metaal tijdens een cursus Tekening Lezen.

 

Op 25 februari 2019 gingen de eerste twee groepen van zes medewerkers van start bij Dethon Customized in Hulst. Een groep van de afdeling WIAD van Dethon Customized in Oostburg ging hen voor. De afdelingschef Metaal van Dethon Customized Hulst, Michel van de Plasse: ‘De producten worden doorgaans gecontroleerd door de werkleiding en dat verandert niet. Toch is het goed dat de medewerkers weten waarop zij moeten letten. De opleiding is een mooie stap naar zelfstandiger werken.’ De medewerkers vonden de opleiding pittig, maar goed te doen. Instructeur John Langerak heeft de cursus met veel enthousiasme gegeven. Remco van den Berg: ‘Nu is in een oogopslag duidelijk wat de voor- en wat de achterzijde is. Dat komt in mijn werk goed van pas.’ Abed Asaad: ‘Niet alleen de opleiding, maar ook de Nederlandse taal is nieuw voor mij. Maar het is goed gegaan en ik vond het erg leuk. Het was goed te volgen en ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om dit te doen.’ De opleiding werd bezegeld met een certificaat.In stijl aan zee met Dethon Customized

In de luwte van de duinen van de oudste badplaats van Zeeland, ligt Camping De Pekelinge te Oostkapelle. Behalve dat je er heerlijk kunt kamperen, is het nu ook mogelijk om te logeren in een luxe hotellodge. En dat geheel in een stijl die past bij Domburg. Het chique interieur wordt verzorgd door de afdeling Meubelen van Dethon Customized.

Een kastenwand en een keukenblok met tafel en tweepersoonsbed lopen onafgebroken door. Tevens is een stapel­bed netjes verwerkt in het interieur. Bij acht van de 32 te realiseren hotellodges, is het interieur inmiddels prachtig afgewerkt. Aannemersbedrijf Paauwe gaf hiertoe de opdracht. Eigenaar Bennie Paauwe: ‘Ik kreeg de tip van iemand waar Dethon eerder meubels voor heeft gemaakt en had daar direct een goed gevoel bij. Dethon kent een prima prijs-kwaliteitverhouding en komt afspraken keurig na. Bovendien telt het sociale aspect mee. De samenwerking verloopt absoluut naar wens.’

 

Doorgeefluik

Een leuk ‘detail’ in het interieur is het, in de kast weggewerkte, doorgeefluik. Hierdoor kan ’s morgens desgewenst een kant-en-klaar ontbijt worden geplaatst, waarna de gast op eigen tijdstip het ontbijt uit de kast kan pakken. Jozef Bekaert, afdelingschef Meubelen: ‘Prachtig seriewerk, dat ideaal in het plaatje past van onze afdeling. Een mooie opdracht voor onze mensen. Voor de acht hotellodges hebben we tweehonderd platen verzaagd en tien kilometer abs-band gebruikt om de randen af te plakken. Hopelijk wordt dat meer en mag Dethon Customized het interieur van alle lodges voor zijn rekening nemen.’

 Alle hens aan dek voor de Costa Smeralda

Een ‘Collosseum’, een ‘Piazza di Spagna’, een designmuseum en nog veel meer. Maar nu op het water. Het gloednieuwe cruiseschip ‘Costa Smeralda’, gooit op 3 november dit jaar voor het eerst de trossen los voor een cruise langs Europese steden. Bij Dethon Elektronica Assemblage in Terneuzen worden alle zeilen bijgezet om het schip verlichting te brengen.

 

De benamingen van de ruimten doen het al vermoeden. Het nieuwe vlaggenschip van Costa Cruises is een eerbetoon aan Italië. Het luxe schip heeft een groot centrum, het Colosseum. Dit is verdeeld over drie bruggen De ‘Piazza di Spagna’ (Spaanse Trappen), leidt volgens een steile trap naar het balkon met een kristallen vloer die boven de zee hangt. Uiteraard is er een zwembad voorzien, dat niet onderdoet voor dat van een mooi resort.

 

Waterdicht

Bij Dethon Elektronica Assemblage worden er 2.200 voedingen omgebouwd voor wisselspanning van 220 volt naar 24 volt. Dat is de sterkte waarop de meeste spots werken. Saskia Ritter werkt er al elf jaar met veel plezier. ‘Dit is echt de leukste afdeling’, zegt Saskia. ‘Neem nu dit project, dat is toch bijzonder om aan een cruiseschip mee te werken. Zonder de connecties die wij maken, zullen de lampen kapot springen. Om het waterdicht te maken, voorzien we de voedingen nog van een potting. Het zijn er heel wat, maar we werken in ons eigen tempo.’ Theo op de Beke, afdelingschef Elektronica vult aan: ‘Kwaliteit staat bovenaan. Elke voeding wordt door ons getest. Als het testlampje brandt, weten we dat het goed is. 2.200 voedingen leveren, betekent bij Dethon 2.200 goede voedingen leveren.’

Foto: Saskia Ritter: ‘Bijzonder om aan een cruiseschip te werken.’


Pascal Koole

Afdelingschef Montage & Verpakkingen Dethon Customized Oostburg

Nadat hij jarenlang het land doorreisde voor de Marechaussee, is Pascal Koole thuisgekomen bij Dethon Customized in Oostburg. ‘Voor mijn gezin wilde ik liever dicht bij huis werken, ik woon in Terneuzen. Waar ik mij eerst inzette tegen mensenhandel en mensensmokkel, geef ik nu leiding aan de afdeling Montage & Verpakkingen. Dat is natuurlijk iets heel anders, maar de overeenkomst is dat ik ook bij Dethon met mensen kan werken. Het is superleuk om met deze groep medewerkers om te gaan. Als leidinggevende ondersteun ik de voorman en -vrouw waar ik kan. Als mensen ziek zijn, kijk ik hoe we dat kunnen oplossen. Ik heb dagelijks contact met de medewerkers en verdeel het werk. Hierbij houd ik zoveel mogelijk rekening met hun voorkeur voor de werkzaamheden. Ik vind het mooi om ertoe bij te dragen dat mensen met plezier naar hun werk komen. Dethon is hiervoor de perfecte plek.’
 


Omloop van Borsele

Op zaterdag 27 april 2019 werd voor de 36e maal de internationale wegwedstrijd de ‘Omloop van Borsele’ gereden. Tragel nam hieraan deel met een eigen wielerploeg. De medewerkers van Dethon werden onthaald door algemeen directeur Edwin van den Berghen.

Op de foto v.l.n.r.: Tonny Hoogstraate (8e plaats, Dethon), Irma van Duijn (11e plaats), Edwin van den Berghen, Edwin Maas (9e plaats, Dethon), Edwin Raas (13e plaats, Dethon) en Walter Pollet (7e plaats, Dethon).