1 dethon Oostburg 2 dethon Hulst 3 Dethon Terneuzen 4 Dethon VOC

Nieuws tweede kwartaal 2017


Taal voor het Leven

Veel mensen in Nederland zijn laag geletterd. Zij kunnen niet voldoende lezen, schrijven, rekenen of met de computer omgaan om zelfstandig te kunnen werken en groeien in de samenleving. Ook binnen Dethon zijn er medewerkers die te maken hebben met laaggeletterdheid. Op 21 maart 2017 tekende Dethon hiertoe een samenwerkingsovereenkomst met alliantiepartner Taal voor het Leven om de laaggeletterdheid bij Dethon medewerkers aan te pakken.

 

Het hebben van een taalachterstand kan lastige gevolgen hebben. Denk maar eens aan een belangrijke brief van de gemeente of een gebruiksaanwijzing. Bij gebrek aan voldoende basisvaardigheden is het moeilijker om jezelf goed te ontwikkelen.

 

Taalcursus
Een op de negen volwassenen tussen de zestien en 65 jaar heeft moeite met lezen en schrijven. Hiervoor stelt de overheid nu subsidie beschikbaar. Opleidingscoördinator Frank Geensen: ‘Hier kunnen we de eerste twee jaar gebruik van maken. Daarna wordt de aanpak van laaggeletterdheid met taalvrijwilligers voortgezet. Op 20 juni is de werkleiding geïnstrueerd voor het beter signaleren en doorverwijzen van laaggeletterdheid. Na een doorverwijzing van een medewerker stellen we met een zogenoemde Taalmeter zijn of haar taalniveau vast. In september starten we met in totaal 45 deelnemers bij Dethon Terneuzen, Hulst en Oostburg met taalcursussen. Inmiddels worden er al taallessen voorzien voor statushouders in een werkervaringsproject in de opleidings-
kas van Dethon’

 

Win-win
Mensen met goede basis taalvaardigheden zijn zelfredzamer, productiever en bovendien gezonder. Geletterdheid is dus niet alleen van belang voor je ontwikkeling en dagelijkse dingen zoals boodschappen doen en bankzaken, maar ook voor je werk. Kortom, een win-winsituatie. Voor laaggeletterden én voor Dethon.

 


 

Scheldebouw en Dethon Customized: een mooie constructie

Geneesmiddelen zijn belangrijk. Voor sommigen zijn ze zelfs van levensbelang. Maar voordat een geneesmiddel op de markt verkrijgbaar is, moet het goed onderzocht en ontwikkeld worden. Astrazeneca is een van de vier grootste bedrijven ter wereld die hierin een belangrijke rol speelt. Voor deze bio-farmaceut bouwt Scheldebouw in Cambridge (Engeland) een nieuw centrum. Ook bij Dethon Customized Metaal in Hulst wordt hard gewerkt aan deze constructie.

 

Het nieuwe centrum wordt gebouwd
om geneesmiddelen te ontwikkelen en onderzoeken. Scheldebouw (Permasteelisa Group) heeft de opdracht om het stalen dak, de eikenhouten gevel en de begane grond te ontwerpen, engineeren en produceren. 383 staaldakspanten van 3.4 x 12 meter worden geproduceerd en geassembleerd in België. De aluminium raambanden hiervoor worden geproduceerd in Heerlen en de roestvrijstalen prefab goten bij Permasteelisa Italië. De beglazing komt uit Spanje. De aluminium en staalplaat onderdelen voor deze dakspanten komen uit Zeeuws-Vlaanderen. Deze worden gemaakt bij Dethon Customized in Hulst. Het totale dakoppervlak is ongeveer 18.100 vierkante meter.


Kunststof en aluminium maatdelen
De eikenhouten gevel bestaat uit 1.680 gevelelementen met een totale oppervlakte van maar liefst 11.450 vierkante meter. Het eikenhout wordt in Spanje gemaakt, naar wens van Scheldebouw. Bovendien worden aldaar de gevelelementen geassembleerd, verpakt en verscheept naar Cambridge. In opdracht van Scheldebouw heeft Dethon de stalen vloerbevestigingen (waaraan de gevel ophangt) geassembleerd en verpakt. De begane grond, van 4.800 vierkante meter, bestaat uit vele verschillende geveltypen. Met het leveren van kunststof en aluminium maatwerk draagt Dethon ook hieraan zijn steentje bij.

 

Bouwen en vertrouwen
Project logistiek manager van Scheldebouw Nick Deurenberg: ‘Voorafgaand aan een project maak ik samen met onze afdeling Inkoop een inschatting of er werk in zit voor Dethon. Dethon heeft absoluut onze voorkeur. En de samenwerking verloopt perfect. Vragen, zoals sneller leveren, worden steeds goed opgevolgd en in goed overleg naar hun beste vermogen ingevuld. Het is fijn om een leverancier te hebben waarop je kunt bouwen en vertrouwen. En de medewerkers doen het goed. Onlangs heb ik een bezoek gebracht aan de afdeling in Hulst en ik was zeer onder de indruk. Het is goed om te zien hoe deze groep mensen aan het werk is. Niet alleen de kwaliteit van het werk, maar ook het enthousiasme van de medewerkers geven mij enorme voldoening.’

 


 

Dethon Groen en Alternatieve Onkruidbestrijding op Verhardingen

Sinds het groeiseizoen 2016 is het verboden om chemische middelen te gebruiken bij het bestrijden van onkruid op verhardingen. In Zeeuws-Vlaanderen is Dethon ondertussen voor het tweede jaar gestart met het project Alternatieve Onkruidbestrijding op Verhardingen. We bedoelen met verhardingen de straten, stoepen en pleinen. Dethon Groen doet dit voor de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten. Met dit project kan er weer een dertigtal mensen aan het werk uit de Participatiewet.

 

De meeste mensen zijn niet blij met onkruid. Ook zelf kan je chemievrij aan de slag en bijdragen aan schoner oppervlaktewater. Onkruid op verharding heeft meestal genoeg aan zand om te kunnen groeien. Door regelmatig het zand op te vegen kan je voorkomen dat onkruid opkomt op de verharding. Met een onkruidkrabber en wat lichamelijke inspanning is dit onkruid tussen de voegen te verwijderen. De laatste jaren zijn er ook voor de particulier mobiele gasbranders, elektrische branders en stoomapparaten te koop.

 

Wil je meer informatie over dit onderwerp?
Kijk dan op de website www.schoon-water.nl en www.onkruidvergaat.nl.


 

Mooie boerderijtuin in Groede

Aan de rand van de Waterdunen bij Groede, ligt een boerderij die in de verte uitkijkt op de duinen. De bewoners van deze boerderij willen een ontwerp waarbij meer verblijfsruimte rondom het huis ontstaat. Ook willen zij contact houden met het achterliggende landschap waar zij voor de aanleg van de Waterdunen hun landbouwgrond bewerkten. Een mooie uitdaging die in goede handen is bij Dethon Groen.

 

De verouderde  windsingel aan de westzijde is afgelopen winter al door Dethon Groen aangepakt. Zodoende is er ruimte ontstaan voor nieuw bosplantsoen en een sierheesterzone. Deze zorgen over een paar jaar weer voor beschutting tegen de westenwind. Achter deze beplanting is een hardhouten terras gerealiseerd met muren en een windscherm tegen de noorderwind. Achter één van de muren is een vijver aangelegd en trekt een beplantingsvak in het midden van het houten terras de aandacht. Oude borders aan de zuidkant van het huis worden vervangen door een combinatie van nieuwe grassen en vaste planten. Vanaf het houten terras is een zichtlijn gemaakt die de bestaande drinkput en de verder gelegen duintoppen met elkaar verbinden. Om de bewoners en hun familie een rondwandeling te kunnen laten maken, is als laatste onderdeel een pad van houtsnippers aangelegd wat langs wilde bloemenvelden, de drinkput, het bosplantsoen en de fruitbomen leidt. 


 

Werkzaamheden Tractaatweg

Goed verzorgd met Dethon Cleaning

Als je in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone komt, zie je dat er gewerkt wordt. Door de strategische ligging ontwikkelen bedrijven in een sneltreinvaart. Zodoende worden ook havens en sluizen uitgebreid. Voor een soepele doorstroom van het groeiende verkeer wordt nu de Tractaatweg tussen Terneuzen en Zelzate verbreed. Dethon Cleaning zorgt ervoor dat het de projectmedewerkers aan niets ontbreekt.

 

Met de komst van de Westerscheldetunnel en de Sluiskiltunnel is er een flinke stap voorwaarts gemaakt. Schepen varen binnen, worden geladen en gelost, kranen hijsen ladingen aan wal… Door de Westerscheldetunnel en nieuwe bedrijven in de regio wordt het drukker op de Tractaatweg, de N62 tussen Terneuzen en de Belgische grens. Aan Boskalis is de opdracht gegund om de weg te verbreden naar twee rijstroken per richting. Hiertoe is er een tijdelijk, mobiel kantorencomplex geplaatst. Dethon Cleaning verzorgt er wekelijks de schoonmaak en dagelijks de lunch van de medewerkers. Werkmeester Dethon Cleaning Tobias Haak: ‘Er zijn vijftien kantoorruimtes, die door onze medewerkers worden schoongehouden. Bovendien verzorgen zij dagelijks de lunches van de projectmedewerkers. Boskalis is zeer tevreden over de kwaliteit van het werk van Dethon Cleaning en onze medewerkers werken er met veel plezier.’ De planning is dat de Tractaatweg in 2019 verbreed zal zijn naar twee keer twee rijstroken.

Foto: Annie van de Wiele, Suzana Hrnic en Melissa ’t Hooft.
 


 

Schoonmaak op rolletjes

Op 15 mei 2017 is de Bourgondiër in Hulst geopend. Een restaurant en een speelhal maken een bezoekje tot een leuke beleving. Bovendien is er nu een sportcafé en een gloednieuwe bowlingbaan. Dankzij Dethon Cleaning loopt ook het schoonhouden op rolletjes. Afdelingschef Ceciel Jonkheijm: ‘Op 9 februari zijn wij gestart met de schoonmaak van het restaurant, de speelhal en het sanitair. Begin mei kwam daar de opleveringsschoonmaak bij van de bowlingbaan en het sportcafé. Sinds de opening zijn onze mensen er dagelijks te vinden om De Bourgondiër spic en span te houden.’

 


VN-ambassadeur Alex de Vos:

‘Op weg naar een inclusieve samenleving

‘Goede begeleiding en hulpmiddelen in elke levensfase hebben mij in staat gesteld om een zelfstandig leven op te bouwen. Mijn wens is om tot een inclusieve samenleving te komen in heel Nederland.’ Medewerker Elektronica Dethon Terneuzen Alex de Vos werd in mei dit jaar VN-ambassadeur. ‘Een mooie kans om bakens te verzetten.’

 

Wereldwijd is meermalen vastgesteld dat mensen met een beperking vaak buiten gesloten en gediscrimineerd worden. Zij leven vaker in armoede en zijn vaker slachtoffer van misbruik, mishandeling of uitbuiting. Bovendien worden zij vaak niet serieus genomen en hebben zij minder kans op een goede opleiding en passend werk. Alex: ‘Tien jaar na de opstelling, is in juli 2016 het VN-verdrag Inzake de Rechten van Personen met een Handicap eindelijk geratificeerd. Ik heb er mede voor geknokt. En het mooie is, dat ik er nu mee mag werken. Er is nog veel werk aan de winkel. Dit is hét platform om mensen met een handicap te beschermen. Mijn ambassadeurschap is een geweldige kans, die ik met beide handen aanneem.’