1 dethon Oostburg 2 dethon Hulst 3 Dethon Terneuzen 4 Dethon VOC

Medewerkers binnen


 

Als nieuw met reparatiestation

Soms is het nodig om complexe SMT-componenten van een bord te verwijderen. Met een nieuw reparatie­station is dit geen probleem.

Medewerker Omér Bracke is blij met het reparatiestation. ‘Hiermee kunnen we componenten rewor­ken met hete lucht en een vacuümpompje. De hete lucht maakt het soldeersel vloeibaar, waarna het vacuüm vastgezogen component eraf gelift kan worden. Dit maakt het makkelijker om een defect te repareren of een oud type component te vervangen.’ Ook kunnen componenten worden verwijderd, waardoor de printplaat hergebruikt kan worden. Het apparaat is gebruikersvriendelijk, maar je moet secuur kunnen werken en een fijne motoriek hebben. Voor Omér is dat geen enkel probleem. ‘In mijn vrije tijd repareer ik graag elektronische apparatuur, zoals tv’s en in het verleden videospelers. Van mijn hobby mag ik nu mijn beroep maken.’
 


Kevin Vermeire (33)
medewerker WLB De Eenhoorn in Oostburg


Het sneeuwde hard op oudejaarsdag 2003. Met moeite parkeerden mijn collega-chauffeurs en ik ’s avonds onze vrachtwagens op het besneeuwde terrein van onze werkgever. Onverwacht diende zich nog een rit naar Antwerpen aan en ondanks het hondenweer moest ik weer op pad van mijn baas. Ik schrok. Straks glij ik nog in een sloot, dacht ik. Ik weigerde mijn wagen weer te starten, mijn baas hield vol en het eind van het verhaal was dat ik ter plekke ontslag nam. Recht op een uitkering had ik zodoende niet. Tijdens een chauffeursklus voor een uitzendbureau werkte ik samen met een licht verstandelijk beperkte, autistische jongen. Hij keek met zijn linkeroog in zijn rechter broekzak maar had altijd goede zin en liet zichzelf zien zoals hij werkelijk was. Prachtig, dat oprechte, die openheid. Maar hij kon zich ook angstig gedragen. Gedrag waarvan ik dacht: hé, dat heb ik ook. Ik liet me testen en jawel, ook ik bleek in zekere mate autistisch te zijn. Anderen lukt alles, waarom mij dan niet, vroeg ik me al mijn hele leven af. Op die vraag had ik nu dus een antwoord en dat gaf rust.

Maar ik kreeg er ook een knauw van. Ging er wat mis, dan kreeg ik de schuld, ik was immers degene met die sticker. De toch al niet eenvoudige relatie met mijn ouders, die al heel wat met me te stellen hadden gehad, werd er niet eenvoudiger op. Ik gleed weg in somberheid, raakte wietverslaafd. Vriendschappen liepen stuk, mijn sociale leven zakte in en hoop op een betere toekomst had ik niet. De knallende ruzie met die gasten uit de buurt deed de deur dicht. Ze deden aangifte tegen me en ik moest voorkomen. De rechter legde me een voorwaardelijke gevangenisstraf op en ik belandde weer op de bank voor de tv en achter de spelcomputer, de ene joint aanstekend met de andere. Gelukkig was daar toen mijn reclasseringsambtenaar. Zijn tip over werken bij WLB De Eenhoorn werd mijn redding.

Bij WLB De Eenhoorn wordt er van alles en nog wat gedaan: snoep verpakken, bekerhouders maken voor Starbucks en displays met JBL-geluidsboxen monteren voor MediaMarkt. Voor dat laatste heb ik gekozen. Eerst zetten mijn collega’s en ik de basisstations voor de displays in elkaar, daarna monteren we de geluidsboxen erop. Aan de auto’s sleutelen had ik nog leuker gevonden, maar dit werk is een goeie tweede. Onze displays staan in MediaMarkten door heel Europa, te gek natuurlijk! Met mijn collega’s heb ik het leuk. Tijdens het werk luisteren we naar elkaars muziek, via smartphones, via bluetooth, geluidsboxen genoeg! Zelf heb ik geen smartphone, met die van mij kan ik alleen bellen en sms’en. Luxe en poespas zeggen mij niks weet je. Een euro per uur verdien ik hier, mijn inkomsten komen bovenop mijn uitkering. Daar ben ik tevreden mee, maar een echte baan zou op den duur toch wel fijn zijn. Met een beetje geluk krijg ik op een dag mijn rijbewijs terug, door mijn softdrugverslaving was dat ook in rook opgegaan. Maar het belangrijkste is, dat ik weer een leven heb. Ik tel mee, doe nuttig werk en als je me vraagt of ik blij ben met mezelf, kan ik eindelijk volmondig zeggen: ja!
 


 Het VN-verdrag voor mensen met een beperking

Het VN-verdrag voor mensen met een beperking is heel belangrijk voor ons. Het is er om ervoor te zorgen dat toegankelijkheid, bereikbaarheid, en bruikbaarheid de norm wordt op de gebiedsonderdelen wonen, spelen, onderwijs, werken, zorg, communicatie, reizen en bij openbare gelegenheden.

 

De belangrijkste doelstelling van het VN-verdrag is dat mensen in hun eigen levensbehoefte kunnen voor­zien. Met inbegrip van voldoende voeding, kleding en huisvesting. De ervaringsdeskundigheid van de mensen met een beperking moet verplicht meegenomen worden bij de uitvoering van het VN-verdrag.

Samen

Een andere belangrijke doel­stelling is, dat iedereen de zorg krijgt die hij/zij nodig heeft. Deze moet voor iedereen toegankelijk, betaalbaar en van een gedegen goede kwaliteit zijn. De stapeling van zorgkosten moet verdwijnen. Het welzijn van de patiënten moet voorop staan. Je moet samen spelen, samen naar school gaan en samen deelnemen aan het arbeidsproces met de daarbij horende zorgvraag als één geheel zien. Dit om de onmisbare permanente begeleiding structureel van maatwerk te voorzien in elke levensfase. Het speciaal onderwijs en de sociale werkvoorziening in een andere vorm, zullen altijd nodig zijn voor onze mensen. Duurzaam, passend werk met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden zijn onmisbaar. Bewustwording, goede wetgeving en structurele (financiële) middelen zijn noodzakelijk. Mijn werkzaamheden als VN-ambassadeur zijn hierop gericht.

Alex de Vos, VN-ambassadeur


Foto (Peter Nicolai): Alex de Vos.
 


 

Omdat thuiszitten geen optie is

Omdat Nederlands spreken en schrijven niet vanzelfsprekend is. Omdat je hulp nodig hebt bij het (opnieuw) opbouwen van een arbeidsritme. Omdat je wel vaardigheden hebt, maar deze opgefrist moeten worden. Omdat thuiszitten eenvoudigweg geen optie is. Hiervoor en meer is er Talent@Work. Sinds begin dit jaar, houdt trajectbegeleider Talent@Work van Gemeente Hulst, Frits Leenders, kantoor bij Dethon Customized in Hulst.

 

Talent@Work is een gemeentelijk project, waarbij kandidaten uit de Participatiewet begeleid worden richting de reguliere arbeidsmarkt, ofwel betaald werk. Kandi­daten die via dit project bij Dethon aan de slag zijn, worden gecoacht door medewerkers van de gemeente.

 

Plan van aanpak

‘Samen met personeelsadviseur Joyce Cijsouw, ontvang ik nieuwe kandidaten’ vertelt Frits. De kandidaten worden aangeleverd door de werkcoach van de Gemeente Hulst, deze maakt een plan van aanpak op.’ Zo wordt bekeken welke vaardigheden de kandidaten bezitten en welke er nodig zijn om de kans op werk te vergroten. Daarnaast wordt geïnventariseerd welke dagdelen de kandidaten beschikbaar zijn. Op de verschillende afdelingen bij Dethon Customized in Hulst, bijvoorbeeld Metaal, Inpak/Montage of Houtbewerking, kun­nen de kandidaten ervaring opbouwen en zelfs Dethon Industrie in Terneuzen op de afdeling Elektronica. Inmiddels is er al een kleine twintigtal kandidaten gestart.

 

Structuur en regelmaat

Als trajectbegeleider heeft Frits nauw contact met de kandidaten. ‘Ik loop regelmatig een rondje over de afdelingen en kijk wie er aanwezig is. Tevens spreek ik de kandidaten persoonlijk in het Talent@Work kantoor. Bij ziekte of uitval zoek ik uit wat er aan de hand is. Voor mensen die lang thuis zitten, kan werken een drempel zijn. Talent@Work zorgt ook voor structuur en regelmaat. Daarnaast kijk ik voor deze kandidaten al uit naar een reguliere baan op de arbeidsmarkt en of er extra diploma’s of certificaten nodig zijn. Of ik meld iemand aan voor speeddating om hem of haar bij het bedrijfsleven in beeld te brengen. Daarnaast blijf ik met bedrijven in gesprek om de behoefte te peilen en deze in te vullen. Het uiteindelijke doel is dat de kandidaat terecht komt bij een bedrijf wat bij hem of haar past, oftewel een betaalde job. Druppelsgewijs stroomt de een na de ander uit. De arbeidsmarkt is ons momenteel gunstiger gezind dan enige jaren geleden.’

 

Foto: Frits Leenders (links): ‘Ik loop regelmatig een rondje over de afdeling.’
 


 

Medewerkers met ambitie

Heb je nog geen diploma? Maar heb je wel de ambitie om een mbo-opleiding te volgen? Sinds september 2016 biedt Dethon de mogelijkheid om een entreeopleiding te volgen bij Scalda in Terneuzen. In het afgelopen schooljaar gingen de eerste drie medewerkers met een eenjarige opleiding niveau 1 van start.

 

Elizabeth Harms (Kantine Terneuzen), volgde een opleiding Dienstverlening en Lorenzo Cullens (Magazijn Terneuzen) en Simone de Visser (winkel Voorlichtings- en Opleidingscentrum Westdorpe) startten met de opleiding Verkoop.

 

Op naar niveau 2
Opleidingscoördinator Frank Geensen: ‘Naast de algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en maatschappijleer, kwamen vakvaardigheden aan bod. Elizabeth, Lorenzo en Simone hebben een opleiding gevolgd die zo goed mogelijk aansluit op hun werk. Alle drie hebben de ambitie om hun opleiding voort te zetten op niveau 2. Naast school zijn zij door hun leidinggevenden bij Dethon begeleid.’

 

Werken aan je ontwikkeling
Wil je ook werken aan je eigen ontwikkeling en kans maken op doorstromen of zelfs uitstromen? En wil je bovendien efficiënter werken? Meld je dan aan voor een intakegesprek. Je kan je interesse kenbaar maken bij Frank Geensen (telefoonnummer: 0115-675 125) of meld het aan je leidinggevende.  

 


De kick van cijfers en figuren

Weet je nog? Een jaar of tien geleden? Waar je ook keek, grote kans dat je iemand zag met een puzzelboekje en een pen. Het waren niet de letters maar de cijfers die telden. Voor sommigen was het een rage die weer gewoon overwaaide. Voor onze collega op de afdeling Montage & Verpakkingen was het echter meer dan dat. Leo Jansen: ‘Ik ben bezeten van Sudoku-puzzels.’
 

Sudoku is een uiterst verslavend spel waarbij je cijfers op de juiste plek moet invullen. Een nummerpuzzel, waarbij logisch inzicht erg handig is. Het spel is verzonnen door een Japanner en stamt af van het Latijns vierkant.
 

Vijf sterren
Een paar jaar geleden maakte Leo zijn eerste Sudoku. Daarbij legde hij de lat behoorlijk hoog. Leo: ‘Ik probeerde puzzels met vijf sterren, dus met een zeer hoge moeilijkheidsgraad. Maar deze bleken te zwaar. Dat was voor mij een reden om mijn puzzels zelf te maken op de computer, op mijn eigen niveau. En dat doe ik nog steeds met heel veel plezier. Door de week, na het werk, maak ik puzzels. In het weekend is het tijd voor ontspanning en mag ik deze oplossen. Soms maak ik ze zo groot, dat ik twee A4-tjes nodig heb, daarmee kan ik me goed vermaken.’
 

Elk T-shirt is uniek
Het blijft niet bij het tekenen van Sudoku’s. Vaak draagt Leo een T-shirt met geometrische vormen zoals driehoeken, cirkels en vierkanten. Deze komen van eigen hand, elk T-shirt is uniek, Leo is dus de enige die daarmee rondloopt. Leo: ‘Bestaande posters van artiesten, vond ik nooit mooi genoeg om op te hangen. Daarom besloot ik deze zelf te maken. Bijvoorbeeld van Kris-Kros, met deze poster is alles begonnen. Ik ontwerp eerst een poster en daarna bedruk ik er soms een T-shirt mee. Dan print ik mijn ontwerp op speciaal papier, dat ik op een T-shirt kan strijken.’
 

Formidabel
Met dertig exemplaren is zijn hele huis er inmiddels zo’n beetje mee behangen. De ontwerpen krijgen altijd een naam, bijvoorbeeld Kristal. Maar het is ook wel eens andersom. ‘Dan hoor ik een mooi woord en maak ik daar een ontwerp bij’, zegt Leo. ‘Zoals “Formidabel” of “I Believe”. Dat laatste is Engels voor “ik geloof”, en omdat ik heel gelovig ben, is dit voor mij zeer toepasselijk.’ Ook de collega’s geloven in Leo zijn kunsten. ’Er komen regelmatig verzoeken om T-shirts voor hen te maken. En als zij een T-shirt meenemen, wil ik dat natuurlijk met alle plezier voor hen doen.’
 

Leo Jansen in een zelfbedrukt T-shirt met een van zijn mooie ontwerpen.


Veertig jaar Dethon!

Adri van Pamelen en Henk Scheele zijn veertig jaar in dienst bij Dethon Groen. Twee mijlpalen, die Dethon niet ongemerkt voorbij kon laten gaan. Een mooi jubileum, dat is gevierd met genodigden, gebak en bloemen.
Links Adri en rechts Henk
 
 
 

 

 


Wall of Fame

Naam: Peggy Vandervinnen
Leeftijd: 46 jaar
Ik werk als: allround medewerkster Dethon Oost­burg
Sinds: 6 januari 2014
Het leukst vind ik: De kansen die ik krijg. Ik ben op 12 september 2014 gestart met een cursus om kleine groepen mensen te begeleiden. Op mijn werk ben ik hier al een beetje mee begonnen en dat gaat heel goed. Ik heb nooit eerder voor Dethon gewerkt, maar voor mij is het een  openbaring. Ik vind het hier erg leuk.
Dankzij Dethon kan ik…  deze nieuwe kans krijgen op een leuke baan.

 

Heel af en toe komt het nog voor, iemand die 40 jaar in dienst is bij dezelfde werkgever.

Zo ook op woensdag 16 juli 2014. Adrie de Kesel vierde gisteren zijn 40-jarig dienstverband bij Dethon Industrie in Terneuzen. Iets dat zijn collega’s uiteraard niet bepaald onopgemerkt voorbij lieten gaan. Om te beginnen werd Adrie, samen met zijn zus en schoonbroer in een chique limousine opgehaald in Hoek. Bij aankomst werd de jubilaris buiten opgewacht en feestelijk onthaald door zijn collega’s en bedrijfsmanager Gijs van den Berg.
 
Adrie is zijn dienstverband bij de Sociale Werkvoorziening Dethon begonnen in 1974, toen het nog Werkvoorzieningsschap De Haven heette. Hij startte op de afdeling Inpak en is na een aantal omzwervingen op verschillende afdelingen en locaties van Dethon alweer vele jaren aan het werk op de afdeling Electronica, waar hij zich met veel plezier bezig houdt met het monteren van elektronische producten. Daarnaast is hij ook nog voorzitter en penningmeester van de afdelings-feestcommissie. Geen onbelangrijke taak, want Adrie neemt dit serieus op. Hij verzorgt o.a. de aankleding van de afdeling bij speciale gelegenheden, zoals bij het WK, paasversiering en zorgt voor de kerstboom. En hij is altijd de organisator van prognostieken, verjaardagen en jubilea. Al deze activiteiten tonen aan dat Adrie een man is die graag de positieve kanten van het leven opzoekt. En ook dat heeft weer zijn uitwerking want hij wordt op handen gedragen door al zijn collega’s.
 
In het kader van de nieuwe pensioenwetgeving bereikt  Adrie de AOW-gerechtigde leeftijd als hij 67 wordt, met een beetje geluk en goede gezondheid hij zal dus waarschijnlijk ook nog zijn 50-jarig dienstjubileum vieren bij Dethon !
 
In de kantine van Dethon aan de Haarmanweg was vervolgens een feestelijke receptie georganiseerd voor de familie en collega’s  van de sympathieke duizendpoot.