1 dethon Oostburg 2 dethon Hulst 3 Dethon Terneuzen 4 Dethon VOC

Geschiedenis

In 1968 werd in Nederland de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) van kracht, waarmee de basis voor het ontstaan van sociale werkplaatsen werd gelegd. Het bijzondere van de WSW-bedrijven is dat het werk zoveel mogelijk wordt aangepast aan de individuele medewerker, aan zijn of haar aanleg, capaciteiten en tempo. Zo kregen tienduizenden gehandicapte mensen een volwaardige plaats in het arbeidsproces.
 
In Zeeuws-Vlaanderen waren er in de jaren vijftig al sociale werkplaatsen, gevestigd in Hulst, Oostburg en Terneuzen. In het kader van de Wet Sociale Werkvoorziening en de Wet Gemeenschappelijke Regelingen werden deze drie bedrijven per 1 januari 1972 organisatorisch onder één noemer gebracht. De centralisatie van de sociale werkplaatsen in Zeeuws-Vlaanderen in één Sociaal Werkvoorzieningschap was een feit. De inspiratie voor de naam Dethon werd gevonden in het Zeeuws-Vlaamse volkslied: Van d’Ee tot Hontenisse.
 
In de enerverende jaren die volgen is Dethon uitgegroeid tot een solide bedrijf, dat zich altijd weer wist aan te passen aan veranderende wetgeving en eisen van de tegenwoordige tijd.