1 dethon Oostburg 2 dethon Hulst 3 Dethon Terneuzen 4 Dethon VOC

Nieuws derde kwartaal 2019


NIEUW!

Maik Dobbelaar

Werkmeester Metaal

Maik Dobbelaar is op 15 april 2019 gestart als werkmeester Metaal. Voordat hij bij Dethon Customized in Hulst startte, werkte Maik bij mechanisatie- en constructiebedrijf Warrens in Kapellebrug. ‘Zet-, las- en walswerk deed ik daar, heel lichamelijk. In mijn vrije tijd speelde ik vaak tennis, dat doe ik al van kinds af aan. Zo vaak, dat mijn knie versleten raakte. Op en onder de machines kruipen ging niet meer en een alternatief was er niet. Inmiddels heb ik een nieuwe knie. Hierdoor heb ik een jaar thuis gezeten en intussen passend werk gezocht. Dat heb ik via bemiddelaar in technisch perso­neel Werk en Vakmanschap gevonden.
Ik regel de plaatafdeling en ondersteun afdelingschef Michel van der Plasse. De mensen zet ik aan het werk en ik zorg ervoor dat de platen mooi op maat geknipt worden. Bijvoorbeeld voor gevels of voor buitenkeukens. Uiteindelijk controleer ik of de platen volgens de tekening naar de klant gaan. Ik werk hier graag, de druk is niet zo hoog en ik heb gezellige collega’s. Omdat ik praktisch om de hoek woon, blijft er bovendien voldoende tijd over voor mijn hobby’s. Zoals mijn zeilbootje op het Grevelingenmeer, wandelen met de hond en trombone spelen. Verder vind ik het heerlijk om thuis te klussen.’
 Met Dethon+ in de bus

Op 3 juli 2019 vertrok de bus met de 65+-club voor een reisje naar het Brabantse land. Na een goede voorbereiding op papier, kwamen er gelukkig al snel voldoende aanmeldingen om de reis door te kunnen laten gaan. Uiteindelijk waren we met 41 personen. Een mooi clubje om er samen op uit te trekken.

 

Met prachtig zonnig weer, vertrokken we vanaf Dethon in Oostburg, via de opstapplaats bij Dethon Terneuzen, op pad naar de brouwerij van La Trappe in Tilburg. Iets later dan gepland (er was een omleiding vlak voor de brouwerij) bereikten we uiteindelijk onze bestemming, waar onze gids ons geduldig opwachtte. Tijdens een rondleiding vertelde hij alles over de brouwerij, de bakkerij en de tuin. De rondleiding werd afgesloten met een heerlijke abdij-lunch. Zo konden we met een goed gevulde maag op naar de volgende bestemming. In Drimmelen maakten we een boottocht door de Biesbosch. De kapitein hield ons prima op de hoogte van alles wat daar onderweg te zien was. Na een uur of twee varen, meerden we weer aan en vertrokken we richting partycentrum De Geveltjes in ‘s-Heerenhoek voor ons jaarlijkse afsluitende diner. Dit was zoals gewoonlijk weer prima verzorgd. Rond 19.30 uur zaten we weer in de bus om huiswaarts te gaan. Iedereen was het er wel over eens dat het een leuke en ook interessante dag was geweest.

Namens Dethon+, Rinus Kornelis

Oud-medewerkers van Dethon, die geen uitnodiging voor de activiteiten van Dethon+ ontvangen maar dit wel wensen, worden verzocht om hun NAW-gegevens te mailen naar: j.dijksterhuis@dethon.nl.


Foto v.l.n.r.: Tonny Kornelis, Marcel Blaakman en Bram Basting.
 


Gezondheidsmanagement

Stralende sportdageditie

Maar liefst honderd collega’s namen op vrijdag 23 augustus 2019 deel aan de jaarlijkse sportdag van Dethon. Gehuld in sportieve kleding en een blauwe baseballpet met Dethon-logo, vertrokken de deelnemers ’s ochtends vroeg in een luxe touringcar. Het was een zonnige dag, waarop traditiegetrouw werd gestart met een Zeeuwse bolus en een bakje koffie. In Sportcentrum Puyenbroeck was het tijd voor actie en stonden er weer mooie activiteiten op het programma. Krachten werden gemeten op het gebied van mountainbike, badminton, kajak, boogschieten, curvebal, farmgames, tafeltennis, laserschooting pro, minigolf, zwemmen en gezelschapsspelen. Een heerlijke lunch tussendoor zorgde ervoor dat de deelnemers voldoende op kracht bleven.

Omdat meedoen belangrijker is dan winnen, werd er aan het einde van de dag een sportiviteitsprijs uitgereikt. Marian Donders (Montage & Verpak­kingen Hulst), Maurice de Graaf (WIAD Oostburg) en Serpil Saglam (Montage & Verpakkingen Terneuzen) ontvingen uit handen van personeelsadviseur Petra van Iwaarden en opleidingscoördinator Frank Geensen een beloning voor hun sportieve deelname. Goed gedaan dames en heren! De organisatie kijkt tevreden terug en heeft nu al volop plannen voor volgend jaar. De sportdag van 2020 is gepland op vrijdag 28 augustus. Doe jij de volgende keer ook mee?

Foto’s: Marlou Verlinde.
 


De verbeelding van Dinie van de Berge

Een potlood, een stukje fijn papier en een afbeelding. Minuscuul, soms op postzegelformaat, meer heeft zij niet nodig. Het resultaat is grandioos. Dinie van de Berge is een kunstenares van formaat.

 

Zet een mens op het strand, en geef hem een stokje. Of zet hem in een grot met een scherp steentje. Hij zal tekenen in het zand. Kerven op de rotswand. Geef kleine kinderen een krijtje of een viltstift en ze zijn niet te houden. Zo begon het ook voor Dinie. ‘Als klein meisje gaf het me al rust om tekeningen te maken.’

 

Mensen blij maken

Van Disneyfiguren tot en met Roy Liechtenstein. De techniek van grote kunste­naars heeft Dinie in haar vingers. ‘Kleine tekeningen natekenen op groot formaat, al vrij snel merkte ik, dat ik er vrij goed in was. Toen ik een baan kreeg bij de peuterspeelzaal, kwam dit goed van pas. Kinderen vinden het geweldig.’ Aanvragen van ouders, collega’s en vrienden lieten niet lang op zich wachten. ‘Ik geniet enorm van het tekenen. Maar een hele mooie bijkomstigheid is, dat ik al veel mensen blij heb kunnen maken. Zo heb ik muurschilderingen gemaakt van Woezel en Pip. Of een ontwerp gemaakt voor een geboortebord van een Winnie de Poeh-figuur. Deze heb ik vervolgens op maat gesneden met een figuurzaag en daarna afgewerkt met verf. Voor mijn kleinzoon heb ik een houten kist beschilderd als schatkist. Ook heb ik eens iemand blij gemaakt met het ontwerp van een geboortekaartje’

 

Veel inspiratie

Van Pinterest krijgt Dinie veel inspiratie. ‘Bijvoorbeeld van mooie teksten. Daar geef ik dan mijn eigen draai aan. Muren beschilderen met Disneyfiguren vindt Dinie wel het mooiste dat er is. ‘Dat wil ik graag vaker doen. Onlangs tekende ik Olaf en Elsa levensgroot op de muren van een kinderkamer. Daar gaat zoveel vreugde vanuit. Maar ook tatoeages heb ik al ontworpen. Best een eng idee, dat mijn tekening op iemands lichaam vereeuwigd wordt. Tekenen geeft me enorm veel voldoening. Al moet ik zeggen dat ik het nooit goed genoeg vind. Mijn beste tekening moet ik nog maken.’
 


Dineren in stijl met Dethon

Pompoenen, angstaanjagende schmink en kostuums en een jaarvoorraad aan snoep… op 31 oktober is het Halloween, het veelbelovende feest dat is overgewaaid uit Amerika. Alles staat in het teken van heksen, spinnen en andere griezels.

 

Maanden voordat het zover is, bereiden de winkels zich voor met hun voorraad. Bij Dethon Montage & Verpakkingen verpakten de medewerkers vele servetten om de feestelijk gedekte tafels compleet te maken.

 

Steeds nieuwe thema’s

Winter, zomer, Carnaval, Valentijn of Sinterklaas. Voor het bedrijf WNF Cards in Stekene, verwerken de medewerkers van Montage en Verpakkingen steeds nieuwe thema’s. Werkmeester Tony Seen: ‘Servetten met verschillende motieven voorzien we van een barcodesticker. Daarna worden ze door onze medewerkers verpakt in dozen en komen ze vervolgens in de schappen van winkelketens. Omdat het veelal staand werk is, rouleren we de werkzaamheden. Gemiddeld zijn er vier tot zes medewerkers voor het bedrijf in de weer. Een mooie opdracht voor onze medewerkers.’ Op de afdeling wordt intussen al hard gewerkt om de servetten in kerstsfeer op tijd in de schappen te brengen.


Foto: Gaëtan de Boeck, Servaas Verbrugge en Lukina Orsel.


Ruim vier decennia Dethon

Ruim 41 jaar werkte hij bij Dethon. Maar nu moeten zijn collega’s van de afdeling Metaal van Dethon Customized in Hulst hem missen. Arend Matthyssen gaat genieten van zijn pensioen. Op 24 mei 2019 had hij zijn laatste werkdag. Zijn collega’s namen afscheid onder het genot van een gebakje. Op 31 oktober dit jaar, wordt er nog uitgebreid stilgestaan bij deze mijlpaal.

 

Foto: Afdelingschef Michel van de Plasse en Arend Matthyssen.


Dikkevoor de onderhouds­­ploeg van Dethon Groen

De tuinen van bedrijven en particulieren, de straten waar we wonen, parken, plantsoenen… dankzij de medewerkers van Dethon Groen blijft alles prachtig onderhouden en groen. Of juist niet.


Waar het de taak is om alles mooi groen te houden, maken de medewerkers verhardingen juist vrij van groen. Ko Matthijsse is meewerkend voorman. ‘Eigenlijk was ik slager. Een mooi vak, maar het verdwijnt. Na wat omzwervingen wilde ik een nieuw vak leren. Als ik het nu niet doe, doe ik het nooit meer, dacht ik. Wat dat moest zijn, was niet zo moeilijk. Thuis was ik al altijd in de tuin bezig. Na een driejarige BBL-opleiding, Beroepsbegeleidende Leerweg, doe ik dit werk inmiddels drie en een half jaar. Ik zou niet anders meer willen.’ Paul Sponselee werkt al wat langer bij Dethon. ‘Bijna veertig jaar. De eerste 25 jaar zat ik in de meubels. Rinus Cornelis was er werkmeester. Hij vroeg me of ik interesse had om in de zomer een paar weken bij Dethon Groen bij te springen. Dat heb ik zo een aantal jaren gedaan, in de rustige periode van Meubelen naar Groen gaan. Totdat de toenmalige personeelsfunctionaris mij vroeg of ik permanent bij Groen wilde werken. Daar hoefde ik niet over na te denken.’

Complimenten van voorbijgangers
‘Schoffelen, knippen, snoeien, planten en onkruid borstelen, ik doe het nog steeds met veel plezier’, vervolgt Paul. ‘Dit wil ik graag doen tot mijn pensioen. Als mijn lichaam meewerkt, moet dat lukken. We hebben een leuke ploeg. Ook krijgen we regelmatig complimenten van voorbijgangers. Dat doet goed. Minder leuk is het als het regent, maar daar doe je niets aan.’ Ko merkt dat mensen nog wel moeten wennen aan het onkruidvrije werken. ‘Door de middelen waarmee we nog mogen werken, blijft de bestrating wat groener. Daar moeten mensen nog aan wennen, dat kost tijd.’ Ko is erg blij met zijn team. ‘We hebben een ploeg met goed gemotiveerde medewerkers. Ze zijn altijd op tijd en nemen hun verantwoordelijkheid. Ik let ook goed op dat de werkzaamheden rouleren, zodat het werk afwissend blijft. Hoe dan ook, een sleur wordt het met dit werk en deze mensen nooit.’

 

Foto: Paul Sponselee, Donavan D’hert, Femke Duerinck en Ko Matthijsse.