1 dethon Oostburg 2 dethon Hulst 3 Dethon Terneuzen 4 Dethon VOC

Nieuws derde kwartaal 2018


Nieuwe CNC-bewerkingsmachine voor Dethon Customized Hulst

Kortgeleden waren er dagelijks twee CNC-machines continu in bedrijf op de afdeling Metaal van Dethon Customized Hulst. Clen de Kraker (bedrijfsmanager Dethon Customized): ‘De leeftijd van de huidige machines en een toe­nemende vraag vanuit de markt, heeft ons doen besluiten een derde CNC-bewerkingsmachine aan te schaffen. Want ook het offline programmeren bleek niet voldoende om aan de vraag te kunnen blijven voldoen.’

 

Scheldebouw BV, een belangrijke op­dracht­gever van Dethon, verwacht de komende jaren nog meer werk. Rick Krist van Scheldebouw ziet de toekomst voor Dethon Customized positief: ’Sinds jaar en dag is Dethon één van onze vaste leveranciers op het gebied van machinale bewerkingen. Aangezien de complexiteit van onze gevels sterk toeneemt, is het uitermate belangrijk dat Dethon inspeelt op de wens van de klant. Door de investering in nieuwe CNC-machines kan Dethon onze vraag uitermate goed faciliteren en dus de samenwerking (het partnership) voor de komende jaren veilig­stellen. Ook Scheldebouw inves­teert veel in de toekomst door onder andere te zoeken naar andere markten (bijvoorbeeld Scandinavië). Het is erg belangrijk dat onze leveranciers dus ook investeren in hun mensen en machinepark om met de huidige marktontwikkelingen competitief te kunnen zijn en dat ook blijven. Dethon is hier een perfect voorbeeld van, ga zo door!’ De extra capaciteit door de aanschaf van de nieuwe machine komt dan ook goed van pas!
 Dat smaakt naar meer!

Naast kerstpakketten verpakt Dethon sinds kort ook biermandjes voor Drankenhandel Kolijn. Bij een bezoek van Peter de Poorter (Drankenhandel Kolijn) aan Dethon zag hij een sealmachine op de afdeling Montage & Verpakking in Terneuzen staan. Een nieuw idee werd hiermee geboren en direct uitgewerkt.

 

Barry Marcus, werkmeester afdeling Montage & Verpakking: ‘De sealmachine werd eerst gebruikt voor het verpakken van Paboproducten. Vanwege het faillissement van Pabo stond de machine al een tijd stil. We zijn blij dat dat het apparaat nu weer gebruikt wordt.’ Per week worden er gemiddeld 75 biermandjes vakkundig ingepakt door Pedro Harms en Dennis Kooiman. Pedro vertelt hoe dit in z’n werk gaat: ‘Kolijn stelt een bierpakket samen. Wij maken het pakket na en verpakken het in krimpfolie. Daarna gaat het mandje de krimptunnel in en komt het er strak verpakt weer uit.’ Met enige trots voegt Dennis toe: ‘Het record staat op 181 mandjes in acht uur tijd.’
 

Foto: Pedro en Dennis tonen een ingepakt biermandje.


 

Chauffeur Toby Haver:


‘Een mooier beroep bestaat niet’

De vrijheid, het contact met mensen en het dagelijks op de weg zitten… Voor Toby Haver bestaat er geen mooier beroep dan chauffeur pakketpost. Sinds april 2014 doet hij dit werk dagelijks met veel plezier. Als het nodig is, wordt hij ook ingezet als planbaliemedewerker. Maar het liefst van alles zit hij op de weg en maakt hij de mensen blij met een pakketje.

 

‘Ik begin de dag altijd met een kopje koffie en een praatje met collega’s. Daarna rijdt ieder in z’n eigen bus vanuit Terneuzen naar Goes om daar de pakketten op te halen. Met een bus vol pakketten begin ik aan m’n route door Zeeuws-Vlaanderen. Aan mij de taak om de pakketjes snel en veilig bij de klant te brengen.’ Met gemiddeld 140 adressen per route is dinsdag veelal de drukste dag van de week. De hoeveelheid hangt ook af van de periode van het jaar.


Toby vindt het heerlijk om dagelijks op de weg te zitten. ‘Inmiddels heb ik al aardig wat straatjes en polders van Zeeuws-Vlaanderen ontdekt. Zolang ik de pakketten op tijd bezorg, heb ik de vrijheid om m’n werktijd in te delen. Dus als ik langs een mooi plekje rijdt, komt het voor dat ik besluit daar te pauzeren.’ Als chauffeur pakketpost ontmoet je veel mensen en word je een bekende op de route. Toby: ‘Zo was ik eens in Biervliet, waar een oudere dame driftig naar me zwaaide. Bleek dat ze zich had buitengesloten en zelf te oud was om door het dakraampje naar binnen te klimmen. Ik ben door het raam geklommen en heb van binnenuit de deur opengedaan. Als ze me ziet, zwaait ze nog steeds dankbaar naar me. In Biervliet heb ik er dus een vriendin bij,’ lacht Toby.

 

Foto: Toby Haver: ’Ik ga elke dag met plezier naar m’n werk’.
 Cursus Inventor

Angelo Dhondt (Dethon Customized Oostburg), Jelle Pol en Armand Heijens (beiden Dethon Customized Hulst) gingen deze zomer, in juli en augustus, even terug de schoolbanken in. Tijdens een vijfdaagse training leerde docent (en ingenieur) Frank Devreese hen de kneepjes van het 3D-ontwerpprogramma Inventor.

 

Inventor heeft na dertig jaar nog maar weinig geheimen voor de ingenieur. Frank: ’Inventor kent ontzettend veel mogelijkheden waardoor het een ingewikkeld programma is. Tijdens de cursus bouwen we gezamenlijk een miniatuurmotor, geschikt voor een algemene machine. Daarbij komt een stuk aandrijftechniek kijken. We bespreken het model gezamenlijk, tekenen het gezamenlijk uit en daarna dient iedere cursist het model zelfstandig te ontwerpen.’ De kunst voor Angelo, Jelle en Armand is om straks alle onderdelen in 3D te tekenen en vervolgens naar 2D te vertalen, zodat de werkvloer ermee aan de slag kan. De opgedane kennis zal goed van pas komen bij hun werkzaamheden voor Dethon Customized. Succes heren, met het geleerde in de praktijk te brengen. We kijken uit naar jullie ontwerpen!

 

Foto: V.l.n.r.: Armand, Jelle en Angelo.
 


Cyclo… wat?

‘Cyclonen? Wat zijn dat?’, was de eerste vraag van de redactie op de vraag een artikel te schrijven over het schoonmaken van cyclonen. Barry Marcus, werkmeester afdeling Montage & Verpakkingen: ‘Cargill uit Sas van Gent gebruikt aan het einde van een slang of pijp een tuitje (mondstuk). Dat tuitje wordt ook wel cycloon genoemd.

 

Bij Cargill worden ze gebruikt op slangen waar producten voor de voedings­middelenindustrie doorheen lopen.’ Zo’n plastic tuitje kan hergebruikt worden, maar moet dan natuurlijk wel schoongemaakt worden. Dat schoonmaken wordt door Dethon gedaan.
Barry: ‘De cyclonen komen per circa 10.000 stuks binnen, waarna we ze gaan schoonmaken. Na het schoonmaken worden ze gekeurd. Goedgekeurde cyclonen krijgen een nieuwe afsluitring en gaan terug naar Cargill.’

 

Foto: Dennis Kooiman en Linda Tanghe.
 

 


 

 

Gezocht Taalvrijwilligers!    #WvdA18 #samensterker #ikdoemee

Taalvrijwilligers voor onze taallessen op dinsdagochtend van 08:00 uur tot 10:30 uur voor het schooljaar 2018/2019. We beginnen op dinsdagochtend 25 september en de lessen lopen door tot en met 2 juli 2019 (tijdens de schoolvakanties zijn er geen lessen). 

Deze taalvrijwilligers zoeken wij voor onze locatie Dethon Costumized in Hulst.

De taallessen worden uitgevoerd door een ervaren vakdocent van Scalda. Deze vakdocent staat garant voor de begeleiding van de taalvrijwilligers.

Wilt u zich aanmelden of meer informatie, mee gerust contact op met Frank Geensen 06 - 51 44 15 25

 

Week van de alfabetisering 

Stichting lezen & Schrijven organiseert van 3 t/m 9 september de Week van de Alfabetisering om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid in Nederland. Ga voor meer informatie naar www.weekvandealfabetisering.nl en kijk wat jij kunt doen. Samen gaan we voor geletterd Nederland!

 

Binnen Dethon start op 4 september taallessen voor een groep collega's uit de regio Hulst. Deze lessen worden gegeven door een vakdocente van Scalda met assistentie van taalvrijwilligers.