Van bouwvakker in Syrië naar groenmedewerker bij Dethon in Hulst. Samir legde een lange weg af om te staan waar hij nu staat. “Drie jaar geleden begon ik bij Dethon. Ik voelde me onderdeel van de maatschappij. En zo onderhoud ik mijn grote gezin waarvoor ik als vader een voorbeeld ben’’.

Zes jaar geleden vluchtte Samir met zijn vrouw en vijf dochters naar Nederland. De oorlog in Syrië maakte een toekomst in zijn vaderland onmogelijk. “Ik woon nu zes jaar in Nederland. Maar de taal blijft lastig. Daarom volg ik Nederlandse lessen bij Dethon en verdiep ik me op vrije avonden verder in de taal.

Een stapje extra

Behalve lessen volgen, kijk ik naar Nederlandse programma’s en komt ééns per maand Jan langs. Hij is een Nederlandse kennis die mij helpt met het leren van de taal. De taal leren helpt mij zelfstandiger te fungeren binnen onze maatschappij. Ik begrijp meer van wat er om mij heen gebeurt. En ik kan bijvoorbeeld mijn dochters een Whatsappje sturen. Kortom:  het geeft me een gevoel van vrijheid”.

“Werken bij Dethon maakt dat ik me waardevol voel. En ik vind het heel belangrijk om een goed voorbeeld te zijn voor mijn vijf dochters.” - Samir

- Samir

Harde werker

Dat Samir een harde werker is, mag duidelijk zijn. Behalve de Nederlandse lessen heeft hij al meerdere trainingen bij Dethon groen gevolgd. En dan niet uit boeken, maar leren in de praktijk. “Ik heb al trainingen mogen volgen in het snoeien van bomen, gebruiken van onkruidbranders en het bedienen van de bladblazer. De instructeur deed de handelingen voor waarna ik ze herhaalde. Een les op maat. Het is mooi dat het kan!”.

Meer dan geld verdienen

Voor Samir betekent werken meer dan alleen geld verdienen. Hij vertelt met een grote glimlach: “Werken bij Dethon maakt dat ik me waardevol voel. En ik vind het heel belangrijk om een goed voorbeeld te zijn voor mijn vijf dochters. Daarnaast is het sociale aspect van het werk voor mij heel belangrijk. Werken met mijn collega’s is altijd gezellig. We maken veel grapjes en delen vaak dezelfde normen en waarden.”