Naar school gaan was nooit Jako’s grootste hobby. Toch hengelde hij vorig jaar zijn diploma logistiek niveau twee binnen! “Het voelt goed om te werken aan je ontwikkeling. Daarnaast krijg ik dankzij mijn diploma meer verantwoordelijkheid op het werk.”

Van niveau 1 naar 2

In 2021 begon Jako aan een nieuw avontuur: de Participatielab route. Deze opleiding op MBO niveau 1 combineert werken en leren in een route die de deelnemer kiest. Jako koos voor de route logistiek. Een jaar lang volgde hij iedere vrijdag les en deed hij praktijkopdrachten tijdens het werk. Het resultaat? Jako sleept zijn diploma in de wacht. “Het behalen van mijn diploma voelde ontzettend goed. Ik was trots op mijzelf en gemotiveerder dan ooit. Op naar niveau 2 dus!” vertelt Jako enthousiast.

Op naar Vlissingen

Vol goede moed startte Jako in september 2021 aan de niveau 2 opleiding logistiek. Daarvoor reist hij wekelijks af naar Vlissingen waar hij bij Scalda de lessen volgt. “De lessen waren duidelijk van een hoger niveau. Maar gelukkig kreeg ik voor een aantal vakken vrijstelling. Die had ik tijdens mijn vorige opleiding al afgerond. Dat was fijn. Zo had ik meer tijd over voor mijn huiswerk en de vakken die ik lastig vond.”

Een tandje bijzetten

Halverwege het schooljaar krijgt Jako slecht nieuws. Zijn moeder is sinds 11 jaar ernstig ziek en haar medicatie slaat niet meer aan. Er moet gezocht worden naar een nieuwe behandelmethode. “Het nieuws over mijn moeder viel mij zwaar. Ik maakte me veel zorgen en wilde er graag voor mijn moeder zijn. Ik probeerde mijn zorgen daarover te combineren met studeren en werken. Dat was pittig.”

Vanwege de omstandigheden begon Jako achter te lopen op school. Toch wist hij uit de lastige situatie juist kracht te putten. “Ik wilde graag laten zien dat ik dit kon. Ik heb een tandje bijgezet en om hulp gevraagd bij collega’s en de trajectbegeleider van Dethon. Uiteindelijk heb ik het voor elkaar gekregen en mocht ik mijn diploma in ontvangst nemen. Daar ben ik best trots op.”

“Dankzij de opleiding denk ik nu logischer na over sommige dingen. En bepaalde vaktermen krijgen nu meer betekenis. Dat helpt om efficiënter en sneller te werken.” - Jako

- Jako

Zelfstandig en efficiënt

Met zijn nieuwe diploma op zak weet hij bijna zelfstandig het magazijn van Dethon productie in Hulst te runnen. Van vracht aannemen tot goederen inpakken en de heftruck besturen: Jako kan het allemaal. “Dankzij de opleiding denk ik nu logischer na over sommige dingen. En bepaalde vaktermen krijgen nu meer betekenis. Dat helpt om efficiënter en sneller te werken.”

De toekomst

Of Jako nog een vervolgopleiding gaat doen? Daar is hij nog niet zeker van. Stilzitten doet hij in ieder geval niet! De BHV- en opfriscursus heftruck rijden staan al op de planning. “Niemand had verwacht dat ik het zou schoppen tot niveau 2. Ik zelf ook niet. School leek niets voor mij totdat ik iets ging doen waarvoor ik passie voelde. Dat maakt leren juist heel interessant en leuk. Ik zie hoeveel profijt ik er nu van heb en in de toekomst zal hebben. Dat maakt ontwikkeling ontzettend waardevol.”