De Europese Unie (EU) heeft Interreg-programma’s in het leven geroepen om grensoverschrijdende samenwerking binnen Europa te bevorderen en eventuele problemen gezamenlijk op te pakken. Elke grensstreek binnen de EU kent een eigen Interreg-programma. Ook tussen Vlaanderen en Nederland is een intensieve samenwerking. Het WSP en Dethon zijn partners van dit Interreg programma.

Interreg Vlaanderen-Nederland

Met het Interreg programma Vlaanderen-Nederland worden initiatieven gesubsidieerd uit het Europees Fonds voor de Regionale Ontwikkeling. Het Interreg-programma brengt vraag en aanbod aan beiden kanten van de landsgrens samen. In de verschillende projecten werken partijen aan weerszijden van de grens met elkaar samen om tot concrete vernieuwingen te komen.

Denk aan:

  • bedrijven of¬†bedrijvenkoepels
  • overheden
  • kennisinstellingen
  • andere organisaties

Interreg V programma Vlaanderen-Nederland

Het belangrijkste samenwerkingsprogramma tussen Vlaanderen en Nederland is het Interreg-programma Vlaanderen-Nederland. De Europese Commissie stelt via het Interreg-programma 2014-2020 ruim 152 miljoen euro ter beschikking uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling voor grensoverschrijdende samenwerking. Het doel van dit programma is innovatie en duurzame ontwikkeling in de grensregio versterken en bevorderen.

Projecten Interreg

De projecten zijn een partnerschap van Vlaanderen en Nederland en de vijf Vlaamse en de drie zuidelijke Nederlandse provincies. Het programma is ontwikkeld om te investeren in slimme, duurzame en inclusieve groei. Twee van de projecten die gefinancierd worden binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland zijn:

  • Lerende Euregio Scheldemond
  • North Sea Port Talent.

De focus van beide projecten is gericht op de arbeidsmarkt: samen de handen ineenslaan én een brug slaan tussen verschillen op de Vlaamse en Nederlandse arbeidsmarkt.

Benieuwd wat deze projecten verder inhouden? Lees dan verder via onderstaande buttons.

Wat heeft het WSP nog meer te bieden? Bekijk onderstaande link.