Het project North Sea Port Talent zoekt oplossingen om vacatures bij bedrijven in en rond North Sea Port sneller in te vullen.

Ontwikkeling van talent

North Sea Port Talent steunt op de overtuiging dat de uitdagingen van de arbeidsmarkt binnen North Sea Port efficiënter kunnen worden opgelost als alle spelers aan beide kanten van de grens de handen in elkaar slaan, zowel ondernemingen, onderwijs, lokale overheden als middenveld- en brancheorganisaties. Het is niet de bedoeling elkaars vijver leeg te vissen, maar juist om samen meer zuurstof te pompen in de vijver. Zodoende kan het aanwezige talent in de regio zich ten volle ontwikkelen voor en door de ondernemingen in de regio.

Twee trajecten

We zetten daarvoor in op twee trajecten.

  1. Het eerste traject is een verkennende oefening met de blik gericht op de middellange en lange termijn.
  2. Het tweede traject is hands-on en wil op korte termijn een aantal oplossingen uittesten.

De pilotprojecten die een positieve impact hebben, zullen nadien worden geïmplementeerd door de partners die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een grensoverschrijdend dienstverleningsmodel rond werk en opleiden.

Spoor 1- Middellange en lange termijn

We willen een grensoverschrijdend dienstverleningsmodel rond werk en opleidingen uitbouwen in de North Sea Port-regio. Dat zou het mogelijk maken om efficiënter op de arbeidsmarktnoden in te spelen door het aanbod aan te passen aan de noden van de ondernemingen uit de grensregio. Daarnaast zou een grensoverschrijdend model moeten toelaten dat stakeholders, zoals VDAB, UWV, WSP Terneuzen … hun aanbod beter op elkaar kunnen afstemmen en efficiënter een gezamenlijke grensoverschrijdende samenwerking op poten kunnen zetten. Binnen dit project streven we ernaar de haalbaarheid en de potentiële impact van zo’n grensoverschrijdend dienstverleningsmodel rond werk en opleiden in het havengebied te onderzoeken.

Inspiratie voor een dergelijke regio-overschrijdende samenwerking werd gevonden bij Aviato, het dienstverleningsmodel rond werk en opleiden op Brussels Airport.

Veelgestelde vragen over het project North Sea Port Talent

Wat is het doel van North Sea Port Talent?

Het doel van North Sea Port Talent is het aanbod en de vraag op de arbeidsmarkt in het grensoverschrijdende havengebied beter op elkaar af te stemmen.

Wie zijn de partners van het project?

Partners:

  • Stad Gent
  • North Sea Port
  • VDAB Oost-Vlaanderen
  • Provincie Oost-Vlaanderen
  • Dethon
  • Gemeente Terneuzen

Tot wanneer duurt dit project?

North Sea Port Talent ging van start op 19 april 2021 en loopt tot 31 december 2022.

Hoeveel geld is er geïnvesteerd in North Sea Port Talent?

Interreg Vlaanderen-Nederland en de projectpartners investeren samen 810.000 euro in het project.

Spoor 2 - Korte termijn

Omdat de arbeidsmarkt in de haven ook vandaag oplossingen zoekt, willen we binnen het tweede traject nagaan welke out of the box methodologieën op korte termijn een positieve impact kunnen hebben op de arbeidskrapte. Daarvoor worden een aantal concrete innovatieve pilootprojecten uitgetest. Een sterke focus zal liggen op STEM-jobs (STEM = Science, Technology, Engineering & Mathematics) en op kandidaten die minimaal in het bezit zijn van een diploma secundair onderwijs, idealiter een bachelorsdiploma.

Woon-werkverkeer

Dit project heeft ook oog voor de mobiliteit in de haven, waarbij we nagaan hoe we multimodaal woon-werkverkeer kunnen bevorderen. We bedoelen hiermee; reizen tussen thuis en werk met verschillende vervoersmiddelen. Bijvoorbeeld: vanuit huis met de fiets naar de carpoolplaats, het station of de bushalte om vervolgens met de fiets, auto, trein, tram of bus verder te reizen naar het werk.

Het WSP en Dethon zijn partners in twee Interreg projecten. Meer weten over het andere project?